Încălzirea vremii și îmbunătățirea situației pandemice au crescut numărul credincioșilor care merg miercuri la audiența tradițională a Papei Francisc. În același timp, audiența este o oportunitate pentru papa de a propune cateheze simple și scurte pe teme pe care le desfășoară de ceva timp. Miercurea trecută, Papa Francisc a încheiat cateheza despre rugăciune și în audiența de azi a început o nouă cateheză pe teme importante pentru credința prezentă în Scrisoarea către Galateni, subliniind actualitatea problemelor întâmpinate de aceste comunități creștine.
 
Papa Francisc face o paralelă între situația de astăzi și cea trăită de primii creștini din Galatia, atât de mult încât el subliniază că pare un text scris pentru zilele noastre. Într-adevăr, sfântul Paul, care a întemeiat aceste comunități realizează „un mare pericol”. Unii creștini, convertiți de la iudaism, s-au infiltrat în comunitățile din zonă și cu viclenie au început să semene teorii contrare învățăturii sfântului Paul.
 
Prin urmare, galatenii s-au trezit într-o situație de criză, simțindu-se nesiguri cu privire la modul corect de a se comporta. Pentru galateni, întâlnirea cu Cristos a fost cu adevărat începutul unei noi vieți, cu o cale care „le permitea să fie în sfârşit liberi, cu toate că istoria lor era ţesută din atâtea forme de sclavie violentă”.
 
„Aşadar, şi astăzi, ca şi atunci, există ispita de închidere în anumite certitudini obţinute în tradiţii trecute. Dar cum putem recunoaşte aceşti oameni? De exemplu, una din urmele modului de a proceda este rigiditatea. În faţa predicării evangheliei care ne face liberi, ne face bucuroşi, aceştia sunt nişte rigizi. Mereu rigiditatea: trebuie făcută asta, trebuie făcută aia...”.
 
Îndemnul Papei este să nu ne lăsăm sufocați de rigiditate și să urmăm învățătura apostolului Paul din Scrisoarea către Galateni: acțiunea Duhului Sfânt este fundamentală pentru a înțelege ce cale trebuie să urmăm într-o lucrare.

C. L.