Mângâietoarea mâhniților.Acesta este titlul atribuit Mariei, Mama lui Isus, încă din primii ani ai creștinismului. Dar de unde vine această „natură mângâietoare” a Mariei? Titlul în cauză, așa cum spune și numele în sine, vrea să evidențieze latura umană a Mariei și, prin urmare, capacitatea ei de a simți durere atunci când Fiul ei este răstignit.
 
Același Fiu, Isus Cristos, care, în punctul morții, i-a dat mângâiere, dând naștere tocmai numelui de Mângâietoarea mâhniților. Într-adevăr, Isus însușii a spus: „Veniți la mine cei osteniți și împovărați”, iar într-un alt pasaj a reluat imaginea spunând că „fericiți sunt cei mâhniți”.
 
Pentru că cei suferinzi, ieri ca astăzi, reprezintă o multitudine de oameni marginalizați care au nevoie de orice: de vindecare dacă sunt bolnavi; de considerație dacă sunt dați deoparte; de alinare dacă suferă de chinuri; de eliberare dacă sunt asupriți. Acești oameni marginalizați pot fi mângâiați de Domnul, care s-a întrupat prin Maria și a fost capabil să vestească lumii împărăția lui Dumnezeu.
 
În acest climat de durere și afecțiune, Isus este sursa principală a tuturor mângâierilor. În Evanghelia după sfântul Matei 11,28, citim: „Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă!”
 
Și dacă există o persoană care a acceptat să sufere și care a acceptat afecțiunea dintre el și ea însăși, aceasta este Maria, Mângâietoarea mâhniților. De fapt, nu este o coincidență faptul că o rugăciune cunoscută spune: „Suspinăm și plângem în această vale a lacrimilor”. Pentru că ea este reprezentantul cel mai autentic al celor suferinzi, care trebuie să fie mângâiat de Cristos! Ea este mărturia despre modul în care Isus îi poate întâlni pe cei îndurerați, încurajându-i și dându-le puterea de a înfrunta numeroasele dificultăți ale vieții!
 
Pr. Gabriel Cochiorca