Milostivirea lui rămâne din neam în neam peste cei ce se tem de el (Lc 1,50)
Din acest verset din Evanghelia după sfântul Luca înțelegem că încrederea în milostivirea lui Dumnezeu este o constantă în viața Mariei. Tot ceea ce se întâmplă în viața ei umilă îi atribuie lui Dumnezeu, celui care a ales-o și a făcut-o „plină de har”, arătându-și astfel milostivirea față de ea și, prin „fiat-ul” ei, față de întreaga omenire.
Fiind atât de aproape de Dumnezeu, fiind atât de strâns unită cu el, Maria și-a însușit atributele lui, fiind numită ea însăși de către Biserică „Maica Milostivirii”.
Încă din primele secole ale Bisericii, Maria a fost invocată ca Maica Milostivirii, iar în aparițiile sale sfintei Faustina Kowalska, prin care i-a descoperit misterul Divinei Îndurări, Maria spunea: „Eu nu sunt doar Regina cerului, dar și Maica Milostivirii și Mama ta”.
În această lună suntem chemați să acordăm o atenție deosebită rugăciunii sfântului Rozariu care, din mai multe perspective, este o sinteză a istoriei milostivirii lui Dumnezeu, care devine o istorie a mântuirii pentru toți cei care se lasă modelați de har. Reflectând la momentele importante din viața lui Isus, vedem cum milostivirea sa este arătată tuturor, de orice condiție și din orice stare de viață, iar Maria ne însoțește mereu în această călătorie, indicând în direcția Fiului ei, care radiază însăși milostivirea Tatălui.
De aceea, pentru creștinii catolici și, mai ales pentru aceia care au o devoțiune aparte către sfânta Fecioară Maria, luna mai are o semnificație deosebită. Este luna în care Maria trebuie să ocupe un loc special în rugăciunile noastre, pentru că ea, așa cum spunea Papa Francisc, „exprimă bogăția milostivirii divine care ne atrage pe toți în nevoile de zi cu zi”.
Să apelăm cu încredere la tronul milostivirii divine prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, convinși fiind că nu poate să refuze ajutorul celui care o invocă.
Pr. Mihai Balan