De acum încolo femeile vor putea avea acces la misiunile de lector și acolit în Biserica Catolică, dar nici gând la chiar și cea mai mică deschidere către hirotonirea preoțească.

Într-adevăr, prin documentul „Spiritus Domini”, Papa Francisc a modificat primul paragraf al canonului 230 al Codului de Drept Canonic, stabilind că femeile pot accede la aceste misiuni, care, de fapt, țin de citirea cuvântului lui Dumnezeu în timpul sfintelor liturghii, de slujirea la altar, ca asistente sau ca distribuitoare a Euharistiei. Papa a specificat că este vorba despre misiuni ale laicilor „diferite esențial de slujirea hirotonită, care se primește prin sacramentul Preoției”.

Prezentând documentul, Papa Francisc îl citează pe sfântul Ioan Paul al II-lea, potrivit căruia, „în privința misiunilor hirotonite, Biserica nu are nicidecum capacitatea de a acorda femeilor hirotonirea preoțească”. Pentru misiunile nehirotonite, ca aceea de lector și acolit, însă, „este posibil, iar azi apare oportună depășirea acestei rezerve”. Papa explică că „oferirea laicilor de ambele sexe posibilitatea de a accede la misiunea de acolit și lector, în virtutea participării lor la preoția baptismală, va spori recunoașterea, inclusiv printr-un act liturgic (instituție), a contribuției prețioase pe care o oferă de mult timp vieții și misiunii Bisericii foarte mulți laici, inclusiv femei”.

Într-adevăr, deja de mult timp, în foarte multe biserici femeile citesc în timpul liturghiilor; iar tinerele sau fetițele desfășoară serviciul de ministrant.

Astfel, Papa Francisc dă curs celor cerute inclusiv de episcopi și subliniază că misiunile de lector și acolit sunt misiuni instituite, adică încredințate prin actul liturgic al episcopului, după o formare cuvenită, „unei persoane care a primit Botezul și Confirmațiunea și căreia îi sunt recunoscute harurile specifice”.

C.L.