Asociația laică „Catholic Health Ministries”, înființată în 2019, are ca principală misiune „construirea slujirii sănătății mintale în cadrul Bisericii și la nivel global”. Acest lucru a fost explicat pentru Vatican News de către președintele asociației, diaconul Edward Schoener, adăugând că „asociația s-a născut în Statele Unite, dar se extinde pentru că implică toate țările”.
Printre acestea, în Moldova, aflată la granița cu Ucraina, organizația își desfășoară din 2021 slujirea sănătății mintale în diferite facilități din unele dintre orașele sale, datorită ajutorului financiar acordat de asociație pentru Fundația „Caritas Moldova”. Cu toate acestea, accentul s-a schimbat odată cu izbucnirea războiului, când Moldova a început să primească refugiați din Ucraina.
Sănătatea mintală este adesea pusă pe locul doi, deoarece nu este considerată un bun primar, spune Schoener. „Sunt mulți care ajută aducând alimente și atenuând alte nevoi. Dar este de asemenea important să se abordeze trauma spirituală, în care victimele se întreabă: De ce a permis Dumnezeu să se întâmple asta? Unde este Dumnezeu în toate astea?, o rană care se adaugă la bolile psihice care există deja”. Depresia sau schizofrenia, de exemplu, nu dispar de îndată ce începe un război, explică Schoener, iar printre problemele existente și altele cauzate de război, „toți refugiații au probleme de natură psihologică”.
Schoener relatează cum personalul acestei noi slujiri pastorale din Moldova a lucrat pentru a dezvolta un program de formare pentru voluntari: „Unii oameni cu studii de psihologie, împreună cu alții care au abilități pastorale, lucrând împreună, au creat foarte repede niște programe de formare. O mare parte a acestei slujiri are ca scop să ajute victimele să se deschidă în fața voluntarilor și să vorbească despre traumele lor. După ce se deschid, ei sunt îndrumați către profesioniști, în măsura în care aceștia sunt disponibili într-o astfel de situație”. „Sunt sigur – spune el – că există o lipsă de profesioniști experimentați în domeniul sănătății mintale”.
Adesea, spune Schoener, problemele de sănătate mintală ne fac să credem că nu suntem buni creștini, din cauza gândurilor rele și a problemelor care ne traumatizează. „Cu toate acestea – continuă el – cred că mulți dintre noi uită că și discipolii au fost traumatizați după răstignire”. Acesta este și motivul pentru care, subliniază Schoener, a însoți refugiații și persoanele traumatizate înseamnă să le poți reaminti oamenilor că Cristos nu i-a abandonat în mijlocul tragediei și că există oameni aproape de ei. Biserica îi însoțește și Cristos îi însoțește.
La final, diaconul Edward Shoener remarcă puternica empatie care emană de la acești voluntari moldoveni, care „nu au trăit în Ucraina și nu au fost nevoiți să sufere bombardamentele”, dar care înțeleg importanța protejării sănătății mintale a celor ce fug și, prin urmare, se trezesc în fiecare dimineață pentru a-i ajuta.
C. L.