Adunarea plenară a CCEE (Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa) a avut loc pe 25 și 26 septembrie, cu participarea și a Mons. Anton Coșa, alături de toți președinții Conferințelor Episcopale din Europa. Din cauza pandemiei, întâlnirea a avut loc online.
Discuția episcopilor s-a axat pe tema vieții Bisericii în acest moment dificil cauzat de Covid-19. Lucrările au fost precedate de elaborarea unui chestionar, în care fiecare participant, inclusiv Episcopul de Chișinău, a prezentat situația din țara sa respectivă. În timpul plenarei, vorbitorii au rezumat situația europeană și, mai presus de toate, au evidențiat anumite situații particulare, inclusiv dificultățile comunității de a trăi această perioadă, care creează prea multă distanțare și limitări.
Intervențiile episcopilor din timpul întâlnirii s-au axat în mare parte pe situația pandemică, frica credincioșilor, dificultățile economice apărute, efortul comunităților de a trăi momente de comuniune și utilizarea sistemelor informaționale pentru evanghelizare.
La finalul Adunării Plenare, episcopii Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) au adresat un mesaj Bisericii Catolice care trăiește în continent, creștinilor de diferite confesiuni, credincioșilor de toate religiile, tuturor cetățenilor europeni.
În primul rând, s-a reamintit simțul responsabilității pe care toată lumea trebuie să îl aibă în acest moment: „Nu avem, în această privinţă, soluţii practice care revin celor care au responsabilităţi publice, dar face parte din datoria noastră pastorală să amintim conştiinţei personale şi colective câteva atitudini de ordin spiritual şi etic”.
Comunitatea a fost invitată să găsească forța unității în Euharistie: „În fiecare zi Cristos este prezent în mijlocul nostru în Euharistie, izvor al încrederii şi al preocupării apostolice şi misionare care ne invită să ieşim, să mergem în afară către toţi. Lipsa Euharistiei în timpul trecut este o chemare la întoarcerea la comuniunea deplină în adunarea liturgică de astăzi”.
De asmenea, Adunarea Plenară a CCEE și-a exprimat recunoștința pentru cei care în acest timp s-au dedicat îngrijirii celor infectați: „Recunoştinţa noastră se îndreaptă spre medici, lucrători sanitari, forţe de ordine, voluntari care, după exemplul lui Cristos, au susţinut populaţiile în dificultate, în special pe cei mai slabi”.
C. L.