La 6 ianuarie 2000, Mons. Anton Coșa a fost consacrat episcop de sfântul Ioan Paul al II-lea, în Bazilica „Sfântul Petru”, după ce fusese numit în această funcție la 30 octombrie 1999. Iar la 27 octombrie 2001 a fost numit episcop de Chișinău.

Sărbătorirea aniversării consacrării este o ocazie pentru Biserica Catolică din Moldova de a-și exprima sentimentele de afecțiune și recunoștință pentru o slujire desfășurată cu dăruire și deschidere. O slujire care a început pentru Mons. Anton ca vicar parohial la Chișinău în 1990, paroh în 1991, și apoi în calitate de administrator apostolic, până la consacrarea episcopală.

Trebuie să recunoaștem că Mons. Anton Coșa și-a îndeplinit slujirea episcopală într-o perioadă dificilă, din cauza transformărilor politice și a lipsei resurselor economice imediate. Dar, în ciuda acestor condiții, Mons. Anton a reușit să înființeze parohii, structuri de caritate și o prezență eclezială, care este și un punct de referință pentru societatea civilă.

Cu ocazia aniversării, preoții și persoanele consacrate se roagă bunului Dumnezeu, implorând pentru păstorul diecezei noastre bogăția darurilor Duhului Sfânt.

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul pe care mi l-a făcut de a sluji această dieceză - a spus Mons. Anton Coșa - unde s-au realizat multe, datorită colaborării generoase a clerului și a persoanelor consacrate. Rămân multe de făcut și în fiecare zi mă rog să am puterea de a fi un păstor umil în slujba poporului lui Dumnezeu care se află în această țară a Europei de Est”.

C. L.