Cu ocazia sărbătorii pentru Biserica poloneză, prin  beatificarea cardinalului Stefan Wyszyński, nu a lipsit PS Anton Coșa, cu prietenie și apropiere față de poporul polonez, reprezentat numeros în Moldova, pe lângă legătura cu episcopii și preoții din acea țară.

Cardinalul Marcello Semeraro, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, a prezidat ceremonia solemnă de la Varșovia pentru beatificarea nu numai a cardinalului, ci și a Maicii Elisabetta Róza Czacka, definiți ca „doi noi binecuvântați uniți în fidelitatea față de Evanghelie cu orice preț”.

Importanța pe care cardinalul Wyszyński a avut-o pentru Biserica din Polonia, potrivit cardinalului Semeraro, este și mai evidentă din Scrisoarea către compatrioții săi polonezi scrisă la 23 octombrie 1978, la câteva zile după alegerea sa la tronul papal, despre sfântul Ioan Paul al II-lea: „Nu ar exista acest Papa polonez în Scaunul lui Petru dacă nu ar fi credința voastră care nu ar ieși din închisoare și suferință dacă nu ar exista speranța voastră eroică, încrederea voastră nelimitată în Maica Bisericii”. Sfântul Părinte era bine conștient de „curajul, perseverența și decizia” cu care noul Fericit a călăuzit „nava Bisericii din Polonia, opunându-se unei ideologii care a dezumanizat omul și l-a îndepărtat de plinătatea vieții”.

„A fost o sărbătoare plină de sens - a comentat Mons. Anton Coșa - nu doar pentru poporul polonez, care a avut întotdeauna o mare referință în Cardinalul Stefan Wyszyński, ci și pentru toți cei care au cunoscut dificultățile Bisericii din perioada anterioară anilor nouăzeci. Am adus salutul poporului polonez care se află în Moldova, și, care este, de asemenea, atent la virtuțile eroice ale noului beatificat”.

„Am văzut credincioșii influențați - a spus episcopul de Chișinău - de această figură eclezială, dar mai ales pentru fidelitatea sa totală față de Biserică. O figură frumoasă și a Maicii Elisabetta Róza Czacka, care și-a dedicat viața orbilor. O mărturie minunată a carității”.

Episcopul a părăsit Varșovia pentru a merge la Iași (România) și a participa la redeschiderea solemnă a Catedralei din oraș.

C. L.