În perioada 11-12 decembrie,  a avut loc conferința națională organizată de Fundația de Binefacere „Caritas Moldova”, cu genericul „Îngrijirea la domiciliu, un pas mai aproape de cei aflați în nevoie”, cu prilejul închiderii proiectului „Ajutor persoanelor singuratice în etate” (HELP). În cadrul lucrărilor conferinței, a luat cuvântul și Mons. Cesare Lodeserto, vicar general al Diecezei de Chișinău.

Mons. Cesare a transmis tuturor celor prezenți salutul Preasfințitului Anton Coșa și recunoștința Bisericii Catolice pentru slujirea pe care o duc înainte prin toate serviciile și proiectele. În continuare, vicarul general al diecezei a propus o reflecție importantă despre „persoană”, afirmând că este unul dintre obiectivele fundamentale ale carității creștine. Solidaritatea și caritatea creștină are drept obiectiv grija față de persoană, atenția justă față de cei ce suferă și respectul față de cei ce trăiesc în durere și lipsuri, și este angajamentul tuturor, de la Biserica Catolică până la implicarea fiecarui credincios. În acest context, Mons. Cesare a apreciat activitatea Fundației „Caritas Moldova”, și a chemat-o să intre nu doar în casele nevoiașilor, dar și în inimile lor, urmând îndemnul Papei Francisc: „să atingeți cu mâinile voastre trupurile lor sfâșiate de durere”.

La final, Mons. Cesare Lodeserto le-a mulțumit lucrătorilor sociali ai organizației pentru angajamentul asumat, și i-a îndemnat sa-i iubească pe cei pe care-i slujesc și să-i slujească cu iubire pe cei cărora zilnic le dedică viața.

Mihail Țurcanu