Conform unei note trimisă de Nunţiatura Apostolică în România și R. Moldova către Curia Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău, Excelenţa Sa, Mons. Francisco-Javier Lozano, şi-a încheiat misiunea diplomatică de Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova.

Mons. Francisco-Javier Lozano a îndeplinit funcţia de Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova în perioda 10 decembrie 2007 – 20 iulie 2015.

De precizat faptul că, Nunţiatura Apostolică este reprezentanţa diplomatică a Sfântului Scaun pe lângă un Stat independent și suveran (la nivel de Ambasadă de obicei), cu care Sfântul Scaun  are relații de reciprocitate, specificate în cadrul unui Concordat sau a altor tratate inter-statale, cu caracter diplomatic.

În mandatul său de Nunțiu Apostolic pentru R. Moldova, Excelenţa Sa Mons. Francisco-Javier Lozano, în virtutea misiunii sale, a dorit să cunoască în mod constant viața Bisericii Catolice din Dieceza de Chișinău, și în particular a fiecărei parohii și comunități catolice de pe ambele maluri ale Nistrului, vizitându-le adesea.

Ca și predecesorii săi, mons. Lozano a susținut Biserica Catolică locală din R. Moldova, mai ales în promovarea implementării unui cadru juridic just, referitor la aplicarea normelor de drept internațional și a principiilor de bază  privind libertatea religioasă în R. Moldova.

Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău

Pr. Andrei Dăscălașu