Astăzi, 30 septembrie 2021, Sfântul Scaun a numit noul episcop auxiliar al Diecezei de Iași, în persoana Pr. Petru Sescu, care îl va sprijini pe actualul episcop, Mons. Iosif Păuleț în slujirea sa.
 
Numirea episcopului auxiliar a fost mult timp întârziată, mai ales după plecarea precedentului episcop auxiliar, Mons. Aurel Percă, devenit arhiepiscop de București.
 
Papa Francisc, după ce a colectat informațiile prezentate de cei responsabili cu evaluarea, l-a numit pe Pr. Petru Sescu, tot din Dieceza de Iași, în prezent decan și paroh de Bacău. Trebuie avut în vedere că în urmă cu doar câteva săptămâni intrase în noua parohie, după ce a fost transferat dintr-o parohie din Iași.
 
Monseniorul Petru Sescu s-a născut la 3 aprilie 1965 în localitatea Săbăoani, judeţul Neamţ, Dieceza de Iaşi. A urmat şcoala generală în satul natal, iar din 1979 a studiat la Liceul „Roman Vodă” din Roman. A frecventat apoi Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, între 1983 şi 1991, absolvind cu echivalentul Bacalaureatului în Teologie. A fost hirotonit preot la Roma de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, la 26 mai 1991. 
 
În cei 30 de ani de preoţie a îndeplinit mai multe sarcini pastorale şi responsabilităţi: 1991-1994: vicar la Parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău; 1994-2004: prefect de disciplină la Seminarul Liceal „Sfântul Iosif” din Bacău; 2004-2010: econom diecezan la Episcopia Romano-Catolică de Iaşi; 2010-2021: paroh la Parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi. De la 1 septembrie 2021 a fost numit paroh al Parohiei „Sfântul Nicolae” din Bacău şi decan al zonei pastorale Bacău Centru.
 
Este cunoscător al limbilor franceză şi italiană, participând la diverse cursuri de formare, printre care „Organisation, animation d'une Caritas Diocésaine” la Lion, Franţa, în 1992, şi la Cursul Internaţional pentru Formatorii de Seminarii la Academia „Regina Apostolorum”, Novara, Italia, în 1993.
 
S-a dedicat studiului Cuvântului lui Dumnezeu, coordonând lucrarea de studii biblice „Introducere în Sfânta Scriptură”, publicată în 2001.
 
Funcția episcopului auxiliar este aceea de a-l sprijini pe episcopul diecezan, care din diverse motive, inclusiv extinderea diecezei, nu poate fi prezent personal la anumite evenimente.
 
Noului episcop auxiliar, Petru Sescu, îi sunt adresate felicitările episcopului de Chișinău, PS Anton Coșa și ale întregii dieceze, precum și ale preoților originari din România și care slujesc în Moldova. 

C. L.