Joia Sfântă este ziua Preoției, a Euharistiei și a iubirii frățești, însă se poate afirma că figura preotului este sinteza tuturor acestor aspecte.
„Acesta este trupul meu dăruit pentru voi”. Și după ce le-a spălat ucenicilor picioarele, Isus a adăugat: „Căci v-am dat exemplu ca şi voi să faceţi aşa cum v-am făcut eu”.
În aceste două propoziții găsim natura și semnificația Preoției, pe care Isus a instituit-o în ceea ce numim „ultima cină” și pe care, poate, am putea numi și „prima liturghie” a lui Isus.
„Acesta este trupul meu dăruit pentru voi”: o frază care se referă în primul rând la Euharistie, însă care, de fapt, reprezintă punctul de plecare al vieții preoțești, ce devine un dar pentru alții și mai ales pentru comunități.
Preotul, dăruit în întregime lui Cristos, prin Euharistie, se dedică inevitabil slujirii fraților. O slujire care se manifestă prin aplecare și spălare, de la administrarea sacramentelor până la slujirea săracilor, și nu este vorba doar de un gest umanitar, ci face parte din chemarea sa: să spele trupurile fraților, astfel încât să poată accede la trupul lui Cristos prin Euharistie.
O mulțumire imensă este adresată preoților Diecezei de Chișinău pentru dragostea lor față de Biserică, față de comunitățile lor și față de credincioși. Cu toții avem datoria de a ne ruga pentru ei, astfel încât Dumnezeu să îi ocrotească și să-i însoțească pe calea slujirii lor.