Inițiativa de a lumina în roșu bisericile vine ca un semn de solidaritate cu creștinii persecutați din întreaga lume. Aceasta se va întâmpla miercuri, 24 noiembrie, în mai multe țări europene. De asemenea, și fațada Catedralei „Providența Divină” din Chișinău va fi luminată în aceeași culoare.
 
„Culoarea roșie de pe biserici – a spus episcopul Anton Coșa – amintește de sângele creștinilor uciși pentru credință, iar miercuri seară ne va lumina catedrala din Chișinău, ca atâtea alte biserici din Europa. Este o inițiativă împărtășită și cu alți confrați ai comunităților creștine”.
 
„Este important – a spus episcopul – să acordăm atenția cuvenită suferințelor trăite de frații noștri în credință, așa că scopul este să punem în centrul atenției violența nedreaptă la care sunt supuși credincioșii lui Cristos”.
 
Papa Francisc a amintit de mai multe ori de „martirii de astăzi”, referindu-se la creștinii persecutați și aflați în închisori și la bisericile lipsite de libertate. „O Biserică fără martiri este o Biserică fără Isus”, a spus Papa Francisc; „mass-media nu o spun, pentru că nu provoacă senzație, atât de mulți creștini din lume sunt binecuvântați pentru că sunt persecutați, insultați, închiși doar pentru că poartă o cruce sau îl mărturisesc pe Isus Cristos”. Acesta este îndemnul papei pentru „acești frați și surori care astăzi, în număr mai mare decât în primele secole, îndură martiriul”.
 
Tema persecuțiilor creștinilor este mereu de actualitate. Este bine de reținut că zilele trecute la Tiraspol a avut loc o ceremonie, în timpul căreia au fost reînhumate rămășițele multor creștini, unii dintre ei catolici, care, la sfârșitul anilor ‘30 ai secolului al XX-lea au fost martirizați pentru credință.
 
Papa Francisc a definit aceasta drept „o inițiativă providențială”, în speranța că „va atrage atenția cuvenită”.

C. L.