Dieceza de Chișinău salută cu bucurie apariția la Editura „Sapienția” din Iași a cărții „Istoria Diecezei de Tyraspol” (Tiraspol), o traducere a originalului „Geschichte der Diözese Tyraspol” scrisă de episcopul Joseph Aloysius Kessler.
 
Ideea traducerii ei în limba română a apărut cu mulți ani în urmă la Chișinău, atunci când părintele Klaus Kniffki, în acea perioadă paroh la Stăuceni, a găsit această carte în Germania și a adus-o în Moldova, oferind-o în dar episcopului Anton. Având în vedere faptul că Dieceza de Chișinău a fost parte a Diecezei de Tiraspol, așa a apărut și dorința de a traduce această carte în limba română pentru a o pune la dispoziția cititorilor din Moldova, dornici să pătrundă în istoria catolicilor din această parte a lumii. La rugămintea și încurajările episcopului de Chișinău, Pr. Ștefan Socaciu a inițiat această traducere, pe când era paroh la Parohia „Sf. Alois Scrosoppi”, din Chișinău, lucrare pe care a dus-o la bun sfârșit numai după întoarcerea sa în Dieceza de Iași. Dieceza de Chișinău își exprimă recunoștința față de toți aceia care s-au implicat în apariția acestei cărți.

Din data de 11 februarie 2002, Sfântul Scaun a desființat Dieceza de Tiraspol, având în vedere faptul că pe teritoriul ei canonic au apărut mai multe dieceze noi.


Pr. dr. Petru Ciobanu