A început o nouă fază a drumului sinodal, după Sesiunea I a Adunării Sinodale, celebrată în octombrie anul trecut la Vatican, ca pregătire a Sesiunii a II-a, care va avea loc în octombrie 2024, tot la Vatican. 
Papa Francisc a cerut ca în această fază, între prima și a doua sesiune, procesul sinodal și consultarea poporului lui Dumnezeu să continue în mod egal în toate comunitățile.  
Secretariatul general al Sinodului a transmis indicații utile pentru drumul sinodal în fiecare dieceză, în comunitățile naționale și în zonele ecleziale continentale. 
Dieceza de Chișinău este chemată și ea să contribuie cu reflecția proprie în comunități și cu neîntrerupta consultare a poporului lui Dumnezeu, răspunzând la întrebările propuse de Secretariatul general al Sinodului, care se referă în principal la tema misiunii și la angajarea celor botezați în evanghelizare. Întrebarea fundamentală este: Cum să fim o Biserică sinodală în misiune? 
Această nouă fază a consultării are ca obiectiv consolidarea fiecărei persoane botezate pentru misiunea unică de proclamare a Învierii lui Isus și a evangheliei sale în lumea de astăzi, lucrând la formele concrete ale angajamentului misionar al celor botezați și reflectând asupra noilor modalități de evanghelizare și misiune. 
Pentru a facilita consultarea poporului lui Dumnezeu, care trebuie să aibă loc până la data de 15 aprilie, pentru ca apoi rezultatele să fie transmise către Secretariatul general al Sinodului, au fost indicate texte de referință, preluate din Exortația apostolică Evangelii gaudium și din Raportul de Sinteză al Sesiunii I
Metoda care va fi adoptată în cadrul întâlnirilor de consultare va fi întotdeauna cea a dialogului și a ascultării, bazându-se pe invocarea Duhului Sfânt și pe pauze de tăcere. De asemenea, va fi important ca întreaga comunitate parohială, deci și cei care nu participă la consultare, să fie informați despre această nouă etapă a drumului sinodal, astfel încât să existe întotdeauna însoțirea rugăciunii comunitare. 
Angajamentul comun ar trebui să fie acela de a menține viu dinamismul sinodal în viața diecezei și a comunităților, de a continua promovarea inițiativelor pentru a crește ca Biserică sinodală în misiune, de a împărtăși și între parohii acele mărturii și bune practici care pot ajuta la maturizarea celor mai bune opțiuni pastorale. 
C.L.