„Memorial voit de Episcopul Anton Coșa cu susținerea Ambasadei Republicii Polone la Chișinău, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea primelor structuri centrale ale Bisericii Catolice din Republica Moldova”.
 
Aceasta este inscripția plasată la baza „Altarului Recunoștinței”, pe care episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa a dorit să fie ridicat în incinta cimitirului catolic, pentru a-i comemora pe preoții și episcopii ce au slujit pe teritoriul Moldovei sau care prin diferite moduri au fost legați de acesta.
 
Monumentul a fost binecuvântat de Nunțiul Apostolic pentru România și Moldova, Mons. Giampiero Gloder, cu ocazia celebrării liturgice din 2 noiembrie 2024, cu ocazia pomenirii credincioșilor răposați. Înainte de binecuvântare, nunțiul s-a adresat credincioșilor prezenți, chemându-i să considere acest monument ca pe o invitație de a-l glorifica pe bunul Dumnezeu pentru binele pe care episcopii și preoții l-au făcut pe aceste meleaguri.
 
De menționat că monumentul a fost ridicat în colaborare cu Ambasada Repyblicii Polone în Moldova, al cărei ambasador s-a adresat cu un mesaj la ceremonie. Nu a lipsit nici colaborarea administrației cimitirului, a cărei cooperare a făcut posibilă ridicarea unui monument ce va fi un loc de rugăciune pentru toți credincioșii catolici din Moldova.
 
La ceremonie au participat mai mulți preoți, călugărițe și numeroși laici, care au vizitat cimitirului pentru pomenirea rudelor răposate.
 
„Comemorarea episcopilor și preoților care au slujit acest pământ, chiar și în vremuri dificile”, a comentat episcopul Anton Coșa, „este expresia unei memorii care trebuie să fie mereu vie în inima comunității catolice moldovenești, pentru a-l glorifica pe Dumnezeu pentru un dar incomensurabil care este viața sacerdotală”.
 
„Moldova datorează foarte mult acestor episcopi și preoți”, a spus păstorul Bisericii din Moldova, „pentru un trecut chiar recent de dăruire și disponibilitate. Monumentul este o carte din istoria acestei Biserici pe care trebuie să știi să o citești, parcurgând numele preoților și episcopilor scrise în ea”. Într-adevăr, momentul, privit în ansamblul său, reprezintă o carte deschisă, pe ale cărei pagini sunt vizibile numele preoților și episcopilor a căror memorie este comemorată.

Monumentul ridicat în cimitirul catolic din Chișinău devine astfel memoria istorică a prezenței Bisericii Catolice în Moldova, care a dăruit atât de multe pentru creșterea umană și creștină a acestui popor în ultimii treizeci de ani.

C. L.