După cum a fost anunțat anterior, începând cu data de 25 ianuarie 2016, Sfântul Părinte Papa Francisc, l-a numit în calitate de nunțiu apostolic în Republica Moldova pe Excelența Sa arhiepiscopul Miguel Maury Buendià, care, în același timp, este și nunțiu apostolic pentru România. În perioada 1-6 martie a.c., Excelența Sa s-a aflat în vizită în țara și dieceza noastră, ocazie cu care și-a prezentat scrisorilor de acreditare.

Zborul Chișinău-București l-a adus în capitala țării noastre pe ÎPS Miguel marți, 1 martie, fiind întâmpinat la Aeroportul Internațional Chișinău de episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, și de reprezentantul președintelui Republicii Moldova. Ajuns la episcopie, Excelența Sa a fost întâmpinat, cu tradiționala pâine și sare, de preoții și colaboratorii Curiei diecezane, care i-au urat „Bun venit!” și cu care a dialogat, fiind plăcut surprins de primirea ospitalieră care i s-a făcut.

A doua zi, 2 martie, arhiepiscopul Buendià, însoțit de PS Anton Coșa, a fost în vizită la mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldova, ÎPS Vladimir. În cadrul dialogului dintre reprezentanții celor două Biserici surori s-a reiterat disponibilitate ambelor părți de a continua colaborarea în domeniul socio-caritativ și în apărarea valorilor creștine, mai ales a familiei.

În după-amiază aceleași zile, noul nunțiu a fost primit la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de dna vice ministru Daniela Cujbă, căreia i-au fost prezentate copiile scrisorilor de acreditare. Vice ministrul i-a adus felicitări arhiepiscopului Miguel Maury Buendià cu ocazia numirii sale în noua funcție și l-a asigurat de sprijinul autorităților Republicii Moldova în îndeplinirea importantei sale misiuni în țara noastră. Ambele părți și-au exprimat disponibilitatea de a dezvolta și consolida în continuare bunele relații de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Sfântul Scaun.

În după-amiaza zilei de joi, 3 martie, ÎPS Miguel Maury Buendià, însoțit de episcopul de Chișinău, a fost primit de președintele Republicii Moldova, dl Nicolae Timofti, căruia i-au fost prezentate scrisorile de acreditare. În cadrul întrevederii, președintele țării i-a mulțumit Sfântului Scaun pentru susținerea pe care o acordă Republicii Moldova. La rândul său, nunțiul a confirmat disponibilitatea Vaticanului în a susține strădaniile Republicii Moldova în drumul ei pentru o dezvoltare armonioasă pe plan social și spiritual. * sursa foto: http://www.presedinte.md

Vineri, 4 martie, împreună cu păstorul diecezei noastre, reprezentantul Sfântului Părinte a fost primit de primarului capitalei Republicii Moldova, dl Dorin Chirtoacă, cu care a avut un dialog constructiv pe teme privind viața urbei. Apoi, noul nunțiu a fost în vizită la mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru, în cadrul discuției fiind accentuată necesitatea dialogului între Biserici în iubire și adevăr. În aceeași zi, Excelența Sa s-a întâlnit cu dl Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova, unul dintre cei mai vechi emisari rezidenți la Chișinău și ex-ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun. Dl Lazurca i-a prezentat nunțiului structura corpului diplomatic cu reședința în Chișinău, indicând și unele procese politice și democratice care se desfășoară în țara noastră.

Sâmbătă, 5 martie, a fost o zi în care nunțiul a vizitat, împreună cu PS Anton Coșa, orașul Chișinău, mergând la Centrul European de Educație „Ioan Paul al II-lea” și la cimitirul de pe strada Valea Trandafirilor.

Duminică, 6 martie, ÎPS Miguel Maury Buendià a prezidat sfânta Liturghie de la ora 10.30 în Catedrala „Providența Divină”, pe care a celebrat-o într-o limbă rusă curată. La începutul Liturghiei, Excelența Sa i-a prezentat episcopului Anton Coșa scrisorile de acreditare semnate de secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, primind în schimb salutul de bun venit din partea păstorului nostru și din partea comunității catolice a Diecezei de Chișinău. Adresându-se la predică credincioșilor, nunțiul i-a îndemnat, cu cuvintele sfântului apostol Paul, să se lase împăcați cu Dumnezeu (cf. 1Cor 5,20) și le-a urat „un post rodnic, o bună mărturie pascală și o întâlnire plină de bucurie cu Tatăl, cu Tatăl nostru comun”.

Îi mulțumim Înaltpreasfinției Sale Miguel Maury Buendià pentru vizita în Dieceza de Chișinău, prin care ne-a făcut să simțim tot mai aproape și mai intensă grija Sfântului Părinte Papa Francisc pentru noi, credincioșii creștini din această parte a Europei, și-l încredințăm de rugăciunea noastră.

Pr. Petru Ciobanu