Ziua Mondială a Misiunilor 2022 are ca referință mesajul Papei Francisc preluat din acest fragment din Noul Testament: „Îmi veţi fi martori” (Fap 1,8). Papa ne spune: „Așa cum Cristos este primul trimis, adică misionar al Tatălui (cf. Ioan 20,21) și, ca atare, este martorul său credincios (cf. Ap 1,5), tot așa fiecare creștin este chemat să fie misionar și martor al lui Cristos”.
 
Octombrie Misionar din acest an face parte din „drumul sinodal al Bisericii”, prin care toate comunitățile sunt îndemnate să cunoască viața atâtor misionari și parcursul lor împreună cu Bisericile care sunt răspândite în întreaga lume în slujirea popoarelor și mai ales a celor săraci.
 
Misionarii prezenți în atât de multe națiuni sunt vieți care au multe de spus, atât ca mărturii personale de credință și de slujire a evanghelizării, cât și ca experiențe ale unor Biserici particulare care s-au angajat să trăiască sinodalitatea.
 
Comunitatea catolică din Moldova se pregătește să trăiască luna misionară în parohii și o face mai ales prin rugăciune, care este momentul adevăratei comuniuni ecleziale. Dar fiecare credincios este chemat să fie un „misionar” în inima sa, în angajamentul personal, în participarea concretă la viața comunității sale.
 
Există o misiune în lume, dar există și o misiune de evanghelizare în care fiecare credincios își trăiește calea personală de credință și în comunitatea sa.
 
Să primim, așadar, îndemnul pe care Papa Francisc îl face prin mesajul său: „Discipolilor li se cere să trăiască viața personală în cheia misiunii: ei sunt trimiși de Isus în lume nu doar pentru a face misiune, ci și mai ales pentru a trăi misiunea încredințată; nu doar pentru a da mărturie, ci și mai ales pentru a fi martori ai lui Cristos”.

C. L.