Mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Misiunilor 2020, care va fi celebrată în octombrie, se bazează pe două aspecte.

Primul este răspunsul pe care profetul Isaia îl dă lui Dumnezeu, când este întrebat: „Pe cine voi trimite?”, Iar Isaia răspunde: „Iată-mă, trimite-mă pe mine!” (Is 6,8).

Al doilea este situația mondială legată de pandemie, în care este necesar „să înțelegem ce ne spune Dumnezeu în aceste vremuri de pandemie”, deoarece aceasta „devine o provocare și pentru misiunea Bisericii”.

Mesajul are ca titlu răspunsul lui Isaia: „ Iată-mă, trimite-mă pe mine”. „Această chemare – explică Papa Francisc – vine din inima lui Dumnezeu, din mila sa care face apel atât la Biserică, cât și la omenire în actuala criză mondială”.

„Suntem cu adevărat înspăimântați, dezorientați și înfricoșați. Durerea și moartea ne fac să experimentăm fragilitatea umană, dar în același timp, ne recunoaștem cu toții părtași la o puternică dorință de viață și de eliberare de rău. În acest context, chemarea la misiune, îndemnul la a ieși din sine însuși din iubire față de Dumnezeu și de aproapele se prezintă ca o șansă de împărțire, de slujire, de mijlocire. Misiunea pe care Dumnezeu o încredințează fiecăruia te face să treci de la EU-l fricos și închis la EU-l regăsit și reînnoit prin dăruirea de sine”.

Încă o dată se vorbește despre „ Biserica în ieșire” și Cristos este cel care face Biserica să iasă din sine, cu misiunea de a vesti Evanghelia. Biserica este, prin urmare, o continuare a misiunii lui Cristos, iar misiunea este „un răspuns liber și conștient la chemarea lui Dumnezeu. Dar putem percepe această chemare numai atunci când trăim o relație personală de dragoste cu Isus care este viu în Biserica sa”.

Misiunea cere un răspuns: „Iată-mă, trimite-mă pe mine”. Răspunsul, sugerează Papa Francisc, trebuie să aibă loc „în ziua de azi a Bisericii și a istoriei”. Acesta este motivul pentru care este important să ne întrebăm „ce ne spune Dumnezeu în aceste vremuri de pandemie”, deoarece acest lucru „devine și o provocare pentru misiunea Bisericii”.

În concluzie, Papa ne îndeamnă să contribuim la misiunea Bisericii cu rugăciune, reflecție și ajutor material: „Caritatea exprimată în colectele celebrărilor liturgice din cea de-a treia duminică a lunii octombrie are scopul de a susține activitatea misionară desfășurată în numele meu de Operele Pontificale Misionare, pentru a merge în întâmpinarea necesităților spirituale și materiale ale popoarelor și Bisericilor din lumea întreagă spre mântuirea tuturor”.

Mesajul se încheie cu o invocație către Maria: „Fie ca Sfânta Fecioară Maria, Stea de evanghelizare și Mângâietoare a celui necăjit, discipol misionar al Fiului ei Isus, să continue să mijlocească pentru noi și să ne susțină”.

C. L.