De 179 de ani, oratoriile saleziene din întreaga lume însoțesc creșterea umană și creștină a multor tineri, cu un impact social extraordinar. Era 8 decembrie 1841, când, din întâlnirea dintre Don Bosco și tânărul Bartolomeo, s-a născut primul oratoriu.
În memoriile lui Don Bosco stă scris: „M-am ridicat și mi-am făcut semnul sfintei cruci pentru a începe. Dar mi-am dat seama că Bartolomeo nu o făcea, nu-și amintea cum trebuie să o facă. În acea primă lecție de catehism, l-am învățat să-și facă semnul crucii, i-am vorbit despre Dumnezeu Creatorul și despre de ce Dumnezeu ne-a creat. Nu avea o memorie bună, totuși, cu atenție și perseverență, în câteva lecții a putut învăța lucrurile necesare pentru a face o bună spovadă și, la scurt timp, sfânta Împărtășanie. Alți tineri i s-au alăturat lui Bartolomeo. În acea iarnă am adunat și câțiva adulți care aveau nevoie de cursuri de catehism adaptate lor. M-am gândit mai ales la cei care au ieșit din închisoare. Mi-am dat seama că tinerii care își recapătă libertatea, dacă găsesc un prieten care să aibă grijă de ei, care să rămână cu ei în vacanță, care le găsește un loc de muncă cu un șef cinstit, care îi vizitează în timpul săptămânii, uită trecutul și încep să trăiască bine. Devin cetățeni onești și buni creștini. Acesta este începutul oratoriului nostru, care a fost binecuvântat de Domnul și a crescut așa cum nu mi-aș fi imaginat niciodată”.
A devenit tradiție ca la 8 decembrie, la amiază, în oratoriile saleziene din întreaga lume, oamenii să se adune într-un „cerc” și să se roage Maicii Domnului pentru a-și aminti de acea zi îndepărtată din 1841, care reprezintă începutul lucrării lui Don Bosco.
Și în Moldova există un oratoriu salezian, care-i primește pe tinerii proveniți în principal dintr-un cartier periferic al Chișinăului. Este o realitate care reflectă spiritul atent și grijuliu al sfântului Ioan Bosco, transmițând valorile importante ale vieții și învățăturile vieții creștine.
Comunitatea saleziană din Moldova este formată din trei preoți și un frate. Pe lângă oratoriu, salezienii păstoresc o parohie, au un azil pentru minori, o școală profesională și alte activități pentru copii.
C. L.