Încă de la începutul prezenței Ordinului Suveran de Malta în Moldova, una dintre cele mai vechi instituții ale civilizației occidentale și creștine, și de la numirea Excelenței Sale Peter von Canisius în calitate de ambasador al Ordinului în Republica Moldova, a existat o colaborare semnificativă cu Dieceza de Chișinău.
 
Ordinul Suveran de Malta este prezent în Moldova, ca și în alte 111 țări, are relații cu Uniunea Europeană și statut de observator permanent la ONU. De asemenea, are acorduri de cooperare internațională cu peste 50 de țări pentru a-și facilita activitățile umanitare, în special în regiunile de criză.
 
Excelența Sa Peter von Canisius a fost întotdeauna dornic să stabilească parteneriate cu Dieceza de Chișinău în anumite opere de caritate, în special cantina socială de la Fundația „Casa Providenței”, îngrijită de Surorile Providenței. De asemenea, în urma conflictului din Ucraina vecină și a sosirii refugiaților, Ordinul și întreaga sa rețea au manifestat o atenție concretă nu doar față de guvernul moldovean, ci și față de „Casa Providenței”. 
 
Un gest semnificativ a fost de a-i conferi Preasfințitului Anton Coșa, episcop de Chișinău, gradul de Capelan Mare Cruce Conventual ad honorem al Ordinului Militar Suveran de Malta, în cadrul unei festivități organizate la București, la 7 martie 2014. Ulterior, au fost decorați și alți colaboratori ai episcopului.
 
„Apreciez foarte mult - a spus episcopul de Chișinău - prezența Ordinului Suveran de Malta în Moldova și, de asemenea, prietenia ambasadorului Peter von Canisius și a amabilei sale soții. De asemenea, sunt recunoscător pentru alegerea de a demara diverse proiecte în structurile Diecezei. Acest lucru este un mare dar pentru noi”.

C. L.