La data de 25 iunie, în cadrul Liturghiei solemne, prezidate de Arhiepiscopul de Linz, ES Ludwig Schwarz și în prezența Procuratorului Prioratului din Austria Excelența Sa Norbert Graf Salburg-Falkenstein, Diaconul Edgar Vulpe a fost investit drept cavaler al Ordinului Suveran Militar de Malta, în treapta grației magistrale. Evenimentul s-a petrecut în castelul Mailberg, în prezența cavalerilor maltezi din Austria, numeroșilor credincioși, oaspeți și a altor invitați, Părintele Diacon Edgar Vulpe a primit din mâinile superiorului Crucea Ordinului de Malta, drept semn vizibil al slujirii în noua sa calitate, asumându-și obligația responsabilă de a promova carisma și valorile cavalerilor de Malta pentru binele celor nevoiași.

Ordinul Suveran de Malta este bine-cunoscut în întreaga lume pentru operele sale de caritate, pentru asistența celor bolnavi și a celor săraci, pentru intervențiile sale în soluționarea diferitelor situații excepționale, precum ar fi calamități naturale, asistență oferită refugiaților și tuturor celor care suferă în urma conflictelor armate și altele. Activitatea caritabilă a Ordinul se desfășoară în 120 de țări pe toate continentele lumii. Cei 13500 de membri ai Ordinului Suveran de Malta aparțin Biserici Romano-Catolice și, în misiunea slujirii celor bolnavi și nevoiași, se inspiră din mesajul evanghelic a lui Cristos, trăind vocația lor după motoul ”Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum” – ”Apărarea credinței și slujirea celor săraci”. Cavalerii Ordinului de Malta sunt chemați la o conștientizare permanentă, o mărturisire vie și apărarea credinței, precum și la serviciul în favoarea celor bolnavi și săraci.

Asistența umanitară în Republica Moldova a Ordinului Suveran de Malta se realizează sub patronatul Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Moldova, ES Peter Canisius von Canisius. În parteneriat cu ”Casa Providenței”, instituție socială a Diecezei Romano-Catolice, în Chișinău activează o Cantină socială a Ordinului de Malta care oferă lunar peste 2000 de prânzuri calde celor nevoiași, persoanelor singuratice în etate.

Diacon Edgar Vulpe

 

Scurt istoric

Ordinul Suveran Militar de Malta își are rădăcinile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavalerii Sfântului Ioan de Ierusalim, înființat în jurul anului 1048 în Țara Sfântă. Sub conducerea fericitul Gerard, ordinul a devenit o comunitate monastică, iar prin Bula papală a lui Pasquale al II-lea în anul 1113 a fost recunoscut ca ordin religios cavaleresc. A devenit un ordin militar atunci când a trebuit să-și apere spitalele proprii și pelerinii creștini veniți în Țara Sfântă.

Din anul 1870, sediul conducerii Ordinului se află la Roma: imobile deținute de Ordin în capitala Italiei se bucură de un regim de extrateritorialitate asemenea reședințelor diplomatice ale altor state.

Ordinul Suveran Militar de Malta este un ordin religios, de natură tradițional nobilă, militar-cavalerească. Ordinul este subiect suveran de drept internațional care își desfășoară activitatea sa în conformitate cu “Cartea Constituțională” și “Codul Ordinului”, revizuite in 1997.

Din data de 11 Martie 2008 Principele și Marele Maestru al Ordinului de Malta este ES Fra` Matthew Festing, originar din Marea Britanie.

Ordinul de Malta întreține relații diplomatice cu 106 țări din lume. Relațiile diplomatice între Republica Moldova şi Ordinul Suveran Militar de Malta au fost stabilite la 5 mai 2001.

La data de 7 martie 2014, în cadrul unei Sfinte Liturghii celebrate în capela Palatului episcopal al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, PS Anton Coșa a devenit capelan conventual ad honorem al Ordinului Suveran Militar de Malta.