Una dintre cele mai mari bogății ale Bisericii o reprezintă viața consacrată, anul dedicat acesteia încheindu-se la 2 februarie 2016, în sărbătoarea Prezentării la templu a lui Isus. Încheierea Anului Vieții Consacrate nu a însemnat și încheierea misiunii ei în Biserică, ci, dimpotrivă, un impuls spre a continua și cu mai multă dăruire slujirea caracteristică fiecărei realități ecleziastice călugărești, mai ales în contextul Jubileului extraordinar al Milostivirii, luând în considerație că multe dintre congregații au drept punct central al carismei lor caritatea și milostivirea.

În acest context al Jubileului Milostivirii, sâmbătă, 23 aprilie 2016, în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din inima codrilor Orheiului, a avut loc întâlnirea de primăvară a persoanelor consacrate din Dieceza de Chișinău. Ca și la întâlnirea din toamnă, meditațiile au fost propuse de Pr. Jakub Blaszczyszyn din Societatea Cuvântului Divin.

Întâlnirea a început la ora 9.30 cu o rugăciune de invocare a Duhului Sfânt, după care a urmat prima meditație. În ea, predicatorul, pornind de la imaginea misionarilor milostivirii așa cum este ea prezentată în bula Misericordiae vultus a Papei Francisc, a arătat cum fiecare persoană consacrată este chemată, la rândul ei, în comunitatea în care se află dar și în afara ei, să fie un astfel de misionar al milostivirii. Slujirea milostivirii, a menționat Pr. Jakub, trebuie să facă prezent lumii chipul milostiv al Tatălui ceresc, cel plin de milostivire maternă și paternă.

După pauză, începând cu ora 11.00, a urmat a doua conferință, care l-a readus în actualitate pe sfântul apostol Paul, cel care, după cum a menționat părintele verbit, în Noul Testament, este primul mărturisitor al milostivirii divine, milostivire pe care a trăit-o el însuși începând cu evenimentul crucial de pe drumul Damascului.

La ora 12.00 pe altarul frumoasei biserici din Orhei a fost expus preasfântul Sacrament, în timpul adorației euharistice existând și posibilitate de spovezi. Inima întâlnirii a reprezentat-o sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură adresat persoanelor consacrate prezente în biserică, Pr. Jakub, plecând de la lecturile zilei, i-a atenționat pe cei prezenți cu privire la pericolul împietririi inimii în slujirea călugărească, împietrire care riscă, uneori, să prezinte lumii un Dumnezeu fals și nu unul milostiv, așa cum ni-l prezintă Isus.

Fiecare dintre meditațiile propuse, precum și predica au reprezentat și o provocare pentru fiecare călugăr și călugăriță, întrucât au fost puse întrebări referitoare la propria viață de credință și de slujire, la care fiecare, în propria conștiință, urma să mediteze și să răspundă.

Întâlnirea a luat sfârșit cu o agapă, ocazie bună pentru discuții și aprofundare a indeilor expuse de Pr. Jakub Blaszczyszyn SVD.

Pr. Petru Ciobanu