Dispunerea a patru lumânări pe coroană este simbolul Adventului în liturghie și în casele credincioșilor. Coroana, cu aprinderea treptată a luminilor, duminică după duminică, până la Nașterea Domnului, este amintirea etapelor istoriei mântuirii.
Coroana este un semn al regalității și al victoriei, anunțând că copilul așteptat este regele care învinge întunericul. Are o formă circulară și are forma unui inel, deoarece cercul este un semn al eternității, unității și fidelității față de Dumnezeu. Pe ea sunt așezate patru lumânări, la distanță egală între ele, care semnifică cele patru săptămâni ale Adventului și sunt aprinse una câte una, în fiecare duminică: arderea lor arată trecerea timpului și apropierea Crăciunului.
Tradiția dedică lumânările celor patru figuri mesianice: prima cunoscută sub numele de „a profetului” amintește profețiile despre venirea lui Mesia; cea de-a doua, numită „din Betleem”, amintește orașul în care s-a născut Isus; a treia, numită „a păstorilor”, amintește de primii oameni care l-au văzut pe Mesia; a patra lumânare, numită „a îngerilor”, este și prima care anunță nașterea lui Isus.
Coroana de Advent marchează calea convertirii fiecărui creștin, făcută din vigilență harnică și așteptare cu încredere a venirii lui Cristos.