Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, recunoscând că pandemia „a adus și multe schimbări ale modului obișnuit de celebrare a liturghiei”, a transmis tuturor diecezelor lumii indicațiile care trebuie respectate în cadrul celebrărilor din Săptămâna Sfântă.
Episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa, a transmis clerului aceste indicații, reafirmând două principii fundamentale: revenirea la normalitate în celebrările liturgice cu prezența credincioșilor și celebrarea Liturghiei crismei cu prezența tuturor preoților.
„Consider că toate acestea sunt foarte importante – a spus Episcopul – pentru că, respectând regulile, trebuie să ne întoarcem treptat la normalitate și să-i readucem pe credincioși la celebrările liturgice. În plus, comunitățile au căpătat o experiență bogată pe parcursul acestui an în ceea ce privește prevenirea îmbolnăvirii, respectarea măsurilor de protecție și distanțarea socială”.
„Întoarcerea la viața comunitară și liturgică este, de asemenea, un semn al speranței – a continuat episcopul –, deoarece trebuie să știm să le transmitem credincioșilor noștri, deseori temători de a veni la biserică și, în același timp, dornici de a participa la celebrările din parohii”.
Congregația recunoaște că rețelele sociale „i-au ajutat foarte mult pe păstori în a le oferi comunităților lor sprijin și apropiere în timpul pandemiei”. În același timp, ne îndeamnă să reluăm celebrările cu prezența credincioșilor, respectând regulile de sănătate.
Indicațiile din anul precedent rămân în vigoare. Celebrarea din Duminica Floriilor trebuie să aibă loc în interiorul bisericii și fără procesiune. În dimineața Joii Sfinte va fi celebrată Liturghia crismei, cu prezența tuturor preoților. În timpul celebrării Cinei Domnului, după-amiază, nu va avea loc spălarea picioarelor și procesiunea finală, iar Sfântul Sacrament va fi păstrat în tabernacol. Celebrarea Pătimirii Domnului din Vinerea Sfântă va avea loc în mod normal, iar crucea va fi adorată doar de preot. Vigilia Pascală va avea loc conform ritului.
Toate măsurile de prevenire și protecție prevăzute pentru liturghii rămân în vigoare: distanțarea, utilizarea măștii, igienizarea și interzicerea adunărilor.
C. L.