A fost publicată de către Dicasterul pentru Doctrina Credinței, cu aprobarea Papei Francisc, nota privind experiența spirituală legată de localitatea Medjugorje, care se deschide cu aceste cuvinte „Regina Păcii”.
 
Textul a fost aprobat de Papa Francisc la 28 august 2024, prin care recunoaște bunătatea roadelor spirituale legate de experiența de la Medjugorje, autorizându-i pe credincioși să adere la aceasta, respectând întotdeauna Normele pentru discernământul fenomenelor extraordinare.
 
În general, judecata asupra mesajelor este de asemenea pozitivă, deși cu unele clarificări cu privire la unele expresii. De asemenea, se subliniază că „concluziile acestei note nu implică o judecată asupra vieții morale a presupuselor persoane care au avut viziuni”.
 
Locurile legate de fenomenul Medjugorje sunt destinația unor pelerinaje din întreaga lume, astfel încât sunt evidențiate roadele pozitive, „cum ar fi promovarea unei practici sănătoase a unei vieți de credință” în conformitate cu tradiția Bisericii. Există „convertiri abundente” ale persoanelor care au descoperit sau redescoperit credința; o întoarcere la spovadă și la comuniunea sacramentală, numeroase vocații, „multe reconcilieri între soți și reînnoirea căsătoriei și a vieții de familie”.
 
Parohia micului sat din Herțegovina este un loc de adorație, rugăciune, seminare, reculegeri spirituale, întâlniri ale tinerilor și „se pare că oamenii merg la Medjugorje mai ales pentru a-și reînnoi credința”.
 
De asemenea, au apărut opere de caritate care se ocupă de orfani, dependenți de droguri și persoane cu handicap, existând și grupuri de creștini ortodocși și musulmani.
 
Nota Dicasterului examinează în continuare aspectele centrale ale mesajelor, începând cu cel al păcii, înțeleasă nu doar ca absență a războiului, ci și în sens spiritual, familial și social: titlul cel mai original pe care Fecioara Maria și-l atribuie este de fapt „Regina păcii”. Îndemnul la încredințarea în Dumnezeu care este iubire apare frecvent. Mai mult, Maria mijlocește, dar Cristos este cel care „ne dă putere, prin urmare, toată lucrarea ei maternă constă în a ne motiva să mergem spre Cristos”.
 
Din nou, multe mesaje ne cheamă să recunoaștem importanța de a cere ajutorul Duhului Sfânt. Există, de asemenea, „o chemare constantă de a abandona un stil de viață lumesc și atașamentul excesiv față de bunurile pământești”. Convertirea pare să fie în centrul mesajului de la Medjugorje.
 
A doua parte a documentului subliniază că „este necesar să se clarifice unele posibile confuzii care pot determina grupuri minoritare să denatureze propunerea prețioasă a acestei experiențe spirituale”. 
 
Într-adevăr, nulla osta emisă de episcopul de Mostar-Duvno în acord cu Sfântul Scaun indică faptul că credincioșii „pot primi un stimulent pozitiv pentru viața lor creștină prin această propunere spirituală și autorizează cultul public”. 
 
În cele din urmă, Dicasterul îi îndeamnă pe cei care merg la Medjugorje „să accepte că pelerinajele nu se fac pentru a se întâlni cu presupusele persoane care au avut viziuni, ci pentru a avea o întâlnire cu Maria, Regina Păcii”.

C. L.