Duminică, 22 noiembrie, și nu ca de obicei în Duminica Floriilor și din nou din cauza pandemiei, au fost transmise simbolurile Zilei Mondiale a Tineretului: crucea și o copie a icoanei „Salus Populi Romani”. Cele două simboluri au trecut de la reprezentanții tinerilor panamezi, unde a fost sărbătorită ultima ZMT, la tineretul din Portugalia, care va găzdui ZMT în 2023.

Tradiția încredințării simbolurilor datează din 1984, când Papa Ioan Paul al II-lea le-a încredințat tinerilor Crucea Jubileului sau Crucea ZMT. În 2003, Sfântul Părinte a adăugat crucii și o copie a Icoanei Mariei „Salus Populi Romani”.

Transmiterea a avut loc la sfârșitul sfintei Liturghii celebrate de Papa Francisc în Bazilica „Sfântul Petru” și a fost o ocazie pentru a adresa încă o dată un mesaj puternic tuturor tinerilor lumii: „Dragi tineri, dragi frați și surori, nu renunțați la vise mari. Să nu ne mulțumim cu ceea ce se cuvine. Domnul nu vrea să ne restrângem orizonturile, nu vrea să ne parcați pe marginile vieții, ci să alergăm spre obiective înalte, cu bucurie și îndrăzneală... Nu suntem făcuți să visăm sărbători sau weekenduri, ci să împlinim visele lui Dumnezeu în această lume. El ne-a făcut capabili să visăm pentru a îmbrățișa frumusețea vieții”.

În timpul omiliei, Papa a reamintit importanța sărbătoririi ZMT și în dieceze, însă deja nu în Duminica Floriilor, ci în Duminica lui Cristos Rege: „Aș dori, de asemenea, să dau un nou impuls sărbătorii în Bisericile locale... Am decis să transfer, începând cu anul viitor, sărbătoarea diecezană a ZMT din Duminica Floriilor în Duminica lui Cristos, Regele Universului”.

La celebrarea din „Sfântul Petru” au participat și câțiva tineri din Portugalia, respectând toate măsurile de prevenție sanitară.

Între timp, Lisabona se pregătește pentru marea întâlnire din 2023. Tema a fost deja aleasă „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă”, de asemenea, la 16 octombrie anul trecut, cu ocazia aniversării alegerii sfântului Ioan Paul al II-lea, a fost făcut public și logoul ZMT 2023.

C.L.