Papa Francisc a anunțat, la finalul rugăciunii Angelus de duminică, 16 octombrie 2022, că viitoarea a 16-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor se va desfășura în două sesiuni, la interval de un an: prima între 4 și 29 octombrie 2023, iar cea de-a doua în octombrie 2024.
 
Această decizie vine din dorința ca tema Bisericii Sinodale, datorită amplorii și importanței sale, să poată face obiectul unui discernământ îndelungat nu numai din partea membrilor Adunării Sinodale, ci și din partea întregii Biserici.
 
Această alegere amintește de conceptul că Sinodul nu este un eveniment, ci un proces, în care întregul popor al lui Dumnezeu este chemat să meargă împreună spre ceea ce Duhul Sfânt îl ajută să discearnă ca fiind voia Domnului pentru Biserica sa.
 
Prin urmare, Adunarea Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor va avea și o dimensiune procesuală, configurându-se ca „un drum în cadrul unui drum”, pentru a favoriza o reflecție mai matură pentru binele mai mare al Bisericii.
 
Procesul de ascultare a început în 2021 de către Bisericile locale, adică poporul lui Dumnezeu adunat în jurul păstorilor săi, urmat de Conferințele episcopale. Nu mai puțin de 112 din cele 114 Conferințe episcopale au realizat un document pe baza a ceea ce a rezultat din Bisericile locale. Acum, continuă etapa continentală, care va culmina cu Adunările Sinodale Continentale între ianuarie și martie 2023. Adunarea continentală europeană va avea loc la Praga în februarie 2022 pentru a analiza drumul parcurs, pentru a continua să asculte și să discearnă în baza documentului privind etapa continentală.

C. L.