Este deja o tradiție ca fiecare An Jubiliar să fie anunțat prin publicarea unui document oficial de către Papă, și acest lucru s-a întâmplat joi, 9 mai 2024, în Bazilica „Sfântul Petru”, când Papa Francisc a prezidat ceremonia de înmânare și citire a Bulei „Speranța nu dezamăgește”, prin care a proclamat viitorul An Jubiliar 2025.
 
Au fost indicate diferitele date pentru începerea Anului Jubiliar.
 
La 24 decembrie 2024, în ajunul Crăciunului, va fi deschisă Poarta Sfântă a Bazilicii „Sfântul Petru”. În zilele următoare vor fi deschise și Porțile Sfinte în celelalte trei bazilici papale din Roma: 29 decembrie 2024 - Sfântul Ioan din Lateran, 1 ianuarie 2025 - Santa Maria Maggiore, 5 ianuarie 2025 - Sfântul Paul din afara zidurilor.
 
La 29 decembrie 2024, în toate catedralele din lume, inclusiv la Chișinău, va avea loc celebrarea începerii anului jubiliar: „Duminică, 29 decembrie 2024, în toate catedralele, episcopii diecezani vor celebra Sfânta Liturghie de deschidere solemnă a anului jubiliar”.
 
Anul Jubiliar se va încheia oficial cu închiderea Porții Sfinte în bazilica „Sfântul Petru” la 6 ianuarie 2026, în timp ce în cele trei bazilici papale acestea vor fi închise până la 28 decembrie 2025. 
 
Documentul papei indică și anul 2033 cu celebrarea celor 2.000 de ani de Răscumpărare: „În același timp, acest an sfânt va orienta drumul spre o altă aniversare fundamentală pentru toți creștinii. În 2033 vor fi celebrați cei 2.000 de ani de Răscumpărare prin Pătimirea, Moartea și Învierea Domnului Isus”.
 
Papa a anunțat că va deschide o „Poartă Sfântă” într-o închisoare, a cerut ca în anul jubiliar să fie iertate datoriile față de țările sărace, să fie crescută rata natalității, să fie îngrijiți migranții și să fie respectată Creația, precum și să fie creat un fond pentru eliminarea foametei și să se angajeze o diplomație a păcii. 
 
Anul Jubiliar 2025 are ca temă „speranța”, dar Papa, în document, folosește și conceptul de pelerinaj și îi numește pe credincioși „pelerini ai speranței”. Un alt aspect amintit de Papa este cel al milostivirii, ca un timp pentru „a bea din izvoarele speranței, în primul rând prin apropierea de sacramentul reconcilierii, care este punctul de plecare de neînlocuit pentru un adevărat parcurs de convertire în Bisericile particulare, și pentru a fi în mod special certă pregătirea preoților și a credincioșilor pentru spovadă și accesibilitatea la sacrament în forma individuală, chipul milostivirii lui Dumnezeu, vestea centrală a Evangheliei pentru fiecare persoană în orice epocă”.

C. L.

Sursa foto: Vtican News