Fără îndoială, primii care suferă din cauza războiului sunt cei mai slabi, cei mai lipsiți de apărare. Acesta este punctul de plecare al mesajului Papei Francisc pentru cea de-a 6-a ediție a Zilei Mondiale a Săracilor, care va fi celebrată la 13 noiembrie 2022. În centru atenției se află îndemnul de a ne fixa privirea asupra lui Isus Cristos care, așa cum spune titlul, „s-a făcut sărac pentru voi”.
Iar destinatarii acestei coborâri sunt în primul rând cei care astăzi resimt cel mai mult consecințele „intervenției directe a unei superputeri, care intenționează să-și impună voința împotriva principiului autodeterminării popoarelor”.
Și apoi se repetă scene pe care credeam că le putem uita: „deportarea a mii de oameni, pentru a-i dezrădăcina și a le impune o altă identitate”. Și apoi milioane de femei, copii și bătrâni, forțați să înfrunte pericolul bombelor pentru a se salva, căutând refugiu în țările vecine. În fața acestui scenariu, credinciosul este invitat să-și păstreze privirea fixată asupra lui Isus, care „deși era bogat, s-a făcut sărac pentru voi, ca voi să vă îmbogățiți prin sărăcia lui” (2 Cor 8,9).
Înseamnă, alături de rugăciune, să facem solidaritatea concretă, să lăsăm deoparte retorica pentru a ne sufleca mânecile, pentru a ne implica în ajutor în mod direct. Riscul este, de fapt, de a ceda indiferenței sau, mai rău, din cauza „unui atașament excesiv față de bani”, de a rămâne „împotmoliți în abuzul de bunuri și active”. „O astfel de atitudine - acuză Papa Francisc - ne împiedică să privim cu realism viața de zi cu zi și ne întunecă privirea, împiedicându-ne să vedem nevoile celorlalți. Nu activismul salvează, ci atenția sinceră și generoasă care permite să te apropii de un sărac ca un frate care-și întinde mâna”.
Exemplul de urmat este Charles de Foucauld, iar expresia pe care trebuie să ne-o însușim îi aparține sfântului Ioan Gură de Aur: „Dacă nu poți crede că sărăcia te îmbogățește, gândește-te la Domnul tău și nu te mai îndoi de acest lucru. Dacă el nu ar fi fost sărac, voi nu ați fi fost bogați; este extraordinar faptul că din sărăcie a ieșit bogăție din belșug”.
C. L.