Adresându-se credincioșilor din Piața „Sfântul Petru” din Roma, Papa a reînnoit invitația de a participa la prima ediție a Zilei Mondiale a Copiilor, care va avea loc la 25 și 26 mai 2024: „Vă aștept! Avem nevoie de bucuria și de dorința voastră pentru o lume mai bună”. Este o invitație adresată copiilor din întreaga lume pentru a participa la prima ediție a acestui eveniment, ce va avea loc la Roma în luna mai. Papa Francisc le-a cerut, de asemenea, tuturor credincioșilor să „însoțească drumul spre acest eveniment”, exprimându-și speranța că vor fi prezenți cât mai mulți participanți.
 
De asemenea, a fost comemorată prima ediție a ZMT, deoarece la 14 aprilie 1984, de a avut loc prima întâlnire a tinerilor în Piața „Sfântul Petru” cu Papa. Aniversarea a fost sărbătorită cu o vigilie de rugăciune și o liturghie prezidată de prefectul Dicasterului pentru cultură și educație.
 
Acele patru zile de acum 40, din joi, 12 aprilie 1984, până în următoarea Duminică a Floriilor, au schimbat relația dintre Biserică și lumea tinerilor. Marea surpriză, pentru mulți, dar nu și pentru Papă, a fost să vadă că tinerii au răspuns în număr mare la chemarea sfântului Ioan Paul al II-lea. 
 
La 14 aprilie 1984, la prima ediție a ZMT, au mai participat personalități precum Maica Tereza de Calcutta, fratele Roger Schutz, Chiara Lubich, Pr. Luigi Giussani, Kiko Arguello și Carmen Hernandez.
 
Prima ediție a Zilei Mondiale a Tineretului a trasat calea marii Cruci de lemn care a însoțit toate evenimentul de atunci. Acea cruce însoțește milioane de tineri din întreaga lume pe drumul de credință pe care o reprezintă ZMT.
 
Sfântul Ioan Paul al II-lea înțelesese deja că acela era un punct de plecare, nu un punct de sosire.

C. L.

Sursa foto: Vatican News