Tradiția ca în fiecare an episcopi, persoane consacrate, familii întregi și mulți alții să își prezinte mărturiile cu ocazia Căii Crucii de la Roma este întreruptă, iar în acest an Papa Francisc va fi cel care își va scrie meditațiile. Este pentru prima dată când un papă își asumă această misiune.
 
Tema aleasă, „În rugăciune cu Isus pe Calea Crucii”, subliniază caracterul profund meditativ al acestor reflecții, care vor însoți cele 14 stațiuni ce reconstruiesc drumul lui Isus. Aceste meditații vor fi un act de profundă spiritualitate, avându-l în centru pe Isus, care îi cheamă pe credincioși să-l urmeze calea suferinței.
 
Spre deosebire de anii precedenți, în acest an, referirea la problemele actuale va fi mai puțin evidentă. Rugăciunea se va extinde pentru a include multe situații. Această alegere este legată de Anul dedicat rugăciunii, proclamat de Papa Francisc ca pregătire pentru Anul Jubiliar 2025, subliniind importanța unei abordări spirituale a evenimentelor actuale pe care le trăiește lumea.
 
Alegerea Papei de a scrie personal meditațiile pentru Calea Crucii evidențiază angajamentul său față de o spiritualitate și o reflecție profundă în această perioadă sfântă, îndemnându-i pe credincioșii din întreaga lume să i se alăture în rugăciune de-a lungul Căii Crucii. 
 
Calea Crucii va fi transmisă în direct de televiziunea italiană (RAI 1), începând cu ora 22.00 (ora Moldovei). De asemenea, evenimentul va putea fi urmărit și pe pagina de facebook „Angelus TV România”.

C. L.