Într-un mod neprevăzut, Papa Francisc a trimis un mesaj video în seara zilei de 3 aprilie, în aceste zile grele ale epidemiei.

Cu simplitatea sa, Papa a început astfel: „Prieteni, bună seara! În această seară am ocazia să intru în casele voastre altfel decât de obicei. Dacă îmi permiteți, aș vrea să discut cu voi câteva clipe, în această perioadă de dificultăți și suferințe”.

După aceea, a adresat un gând copiilor și tinerilor închiși în casă, familiilor care au oameni dragi bolnavi, persoanelor singuratice, persoanelor în vârstă „care îmi sunt atât de dragi”, după cum spune întotdeauna Papa Francisc. El a amintit pe cei care tratează bolnavii și se expun cu generozitate, pe cei care se află în strâmtorare financiară, îngrijorați de viitor. Cei fără adăpost.

„Nu pot să uit bolnavii de coronavirus, persoanele internate în spitale. Cunosc generozitatea celor care se expun pentru îndepărtarea acestei pandemii sau pentru a garanta serviciile esențiale societății. Câți eroi, de fiecare zi, de fiecare ceas! Îi amintesc și pe cei care sunt în greutăți economice și sunt preocupați pentru locul de muncă și pentru viitor. Un gând se îndreaptă și spre deținuții din închisori, la suferința cărora se adaugă teama de epidemie, pentru ei și pentru cei dragi; mă gândesc la cei fără adăpost, care nu au o casă care să-i ocrotească.”

„Este un moment greu pentru toți – a subliniat Papa Francisc – pentru mulți, foarte greu. Papa știe aceasta și, prin aceste cuvinte, vrea să transmită tuturor apropierea și afecțiunea sa.”

Papa a continuat, invitând la folosirea cât mai utilă a acestui timp, ajutând cu generozitate și comunicând prin telefon sau prin intermediul mijloacelor de comunicare sociale cu persoanele singuratice. Izolării să îi răspundem cu „creativitatea iubirii”.

Așa a încheiat Sfântul Părinte: „Vă mulțumesc pentru că mi-ați îngăduit să intru în casele voastre. Faceți un gest de tandrețe față de cei care suferă, față de copii, față de cei în vârstă. Spuneți-le că papa este aproape de ei și se roagă, pentru ca Domnul să ne elibereze pe toți de rău. Iar voi, rugați-vă pentru mine! Poftă bună! Pe curând!”.