Papa Francisc a dorit să reamintească, în timpul discursului său de duminică de după rugăciunea Angelus, de Ziua Mondială a Apei. „Pentru noi, cei care credem, «sora apă» nu este o marfă: este un simbol universal și izvor de viață și de sănătate. Prea mulți frați, atât de mulți frați și surori au acces la prea puțină apă și, poate, la apă chiar poluată! Este necesar a asigura tuturor apă potabilă și servicii igienice. Le mulțumesc și îi încurajez pe cei care, prin diferite profesiuni și responsabilități, lucrează pentru acest scop atât de important”-  a spus Papa Francisc.
 
Mai mult, Papa Francisc a dorit ca un dialog și o discuție pe tema apei să se dezvolte în zilele următoare. Într-adevăr, Dicasteriul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale a organizat o serie de dialoguri publice în perioada 22-26 martie, împărtășind reflecții și mărturii la tema „Apa, izvorul vieții”, care este și titlul unui document publicat de Sfântul Scaun anul trecut.
 
Îndemnul de a considera în primul rând apa ca o resursă pentru uz personal, iar apoi apa ca resursă utilizată în multe activități umane, în special în agricultură și industrie, este clară; în cele din urmă, de a considera apa ca spațiu, adică râuri, ape subterane, lacuri și mai presus de toate mările și oceanele.
 
Tema apei nu este doar o discuție cu caracter social și umanitar, deoarece apa îi readuce pe toți credincioșii la începuturile căii lor creștine, odată cu administrarea Sacramentului Botezului și cufundarea în sursa vie a mântuirii omului.
 
Apa este un bun care vine din creație și este dat omului pentru bunăstarea sa fizică și pentru a fi regenerat spre o viață nouă pe calea de credință.

C. L.