Vineri, 25 martie, în timpul celebrării pocăinţei pe care o va prezida la ora 17.00 (18.00 ora Chișinăului) în Bazilica „Sfântul Petru”, Papa Francisc va consacra Rusia și Ucraina Inimii Neprihănite a Mariei. Același act, în aceeași zi, va fi săvârșit la Fatima de către Eminența Sa Cardinalul Krajewski, elemozinier pontifical, în calitate de trimis al Sfântului Părinte.
 
De la izbucnirea războiului din Ucraina, papa a primit mai multe cereri de consacrare a Rusiei și Ucrainei Inimii Neprihănite a Mariei, așa cum a cerut Fecioara Maria în timpul aparițiilor de la Fatima. Cererea de consacrare a venit și din partea episcopilor din Ucraina, la 10 martie.
 
În cadrul apariției din 13 iulie 1917, Fecioara Maria de la Fatima s-a adresat copiilor păstori cărora le apăruse și s-a exprimat în acești termeni cu privire la consacrarea Rusiei: „Pentru a împiedica [un al război mondial], voi cere consacrarea Rusiei la Inima mea Neprihănită și la Împărtășanie reparatoare în fiecare primă sâmbătă din lună”.
 
La momentul aparițiilor mariane de la Fatima, Ucraina făcea parte din imensul teritoriu al Rusiei. Odată cu căderea imperiului țarist, Lenin și comunismul au ajuns la putere într-o țară care se confrunta cu probleme economice. În acest context a avut loc cererea de consacrare a Rusiei adresată de Fecioara Maria de la Fatima.

C. L.