Primul Papă cu numele de „Francisc”, inspirat de Sărăcuțul din Assisi, primul iezuit și primul originar din America Latină, dar și primul pontif din timpurile moderne ales în urma demisiei predecesorului său. Într-adevăr, totul a început când la al cincilea scrutin, Conclavul a ales ca succesor al lui Benedict al XVI-lea un cardinal luat „aproape de la capătul lumii”, așa cum a spus noul episcop al Romei, anunțând că a ales numele Francisc în onoarea Sărăcuțului din Assisi.
 
De atunci au fost publicate trei enciclice, s-au desfășurat cinci sinoduri, au fost emise tot atâtea exortații apostolice, au fost efectuate 33 de călătorii internaționale, a fost afirmată voința de a face schimbări, de la reforma Curiei Romane, până la angajamentul de a da spațiu femeilor în funcții de responsabilitate în viața Bisericii.
 
Toate au fost înfăptuite cu profundă umilitate, fără a pierde vreodată din vedere sentimentul de comunitate și conștiința de a fi „slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu”. 
 
Anul 2013 este marcat și de publicarea, în luna noiembrie, a exortației apostolice Evangelii gaudium. Familia, pe de altă parte, este scopul pastoral al Papei Francisc în 2014, care îi dedică acesteia un Sinod extraordinar, al treilea din istorie. Tema familiei va fi, de asemenea, reiterată în Sinodul ordinar din 2015 și apoi își va găsi culminația în exortația apostolică Amoris Laetitia, publicată la 8 aprilie 2016, în care Papa Francisc subliniază importanța și frumusețea familiei bazate pe căsătoria indisolubilă dintre bărbat și femeie.
 
Un eveniment central, în anul 2014, este și canonizarea a doi papi, Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea - la care va fi adăugat Paul al VI-lea în 2018. 
 
Anul 2015 se concentrează pe protejarea creației: la 24 mai, Papa Francisc semnează a doua sa Enciclică, Laudato si, dedicată îngrijirii casei noastre comune. Milostivirea este cu siguranță tema anului 2016: este anul în care are loc Jubileul extraordinar, anunțat de Francisc, pe tema „Fii milostiv ca Tatăl”.
 
Anul 2019, care marchează cei 50 de ani de preoție a Papei Francisc, este, de asemenea, fundalul a trei mari gesturi: primul este semnarea documentului „Frăția umană pentru pacea mondială și coexistența comună”, semnat de Papa și de Marele Imam al moscheii Al-Azhar, Ahmad al-Tayyib, la Abu Dhabi, pe 4 februarie. Al doilea gest este organizarea, împreună cu arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a unei reculegeri spirituale în Vatican pentru liderii civili și ecleziastici din Sudanul de Sud. În sfârșit, al treilea gest merge în direcția unității creștine: la 29 iunie Francisc a donat câteva fragmente din relicvele sfântului Petru delegației Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, prezentă la Roma pentru Solemnitatea Sfinților Petru și Pavel.
 
În 2020, anul pandemiei Covid-19, Papa Francisc rămâne alături de credincioși cu puterea constantă a rugăciunii.
 
Ceea ce reiese din pontificatul Papei Francisc este faptul că se află mereu pe calea aducerii iubirii lui Isus întregii umanități într-un proces continuu de reînnoire și entuziasm misionar care începe de la îndemnul de a se lăsa surprins de Duhul Sfânt, și face ca Biserica să meargă înainte.

C. L.