Papa Francisc a spus această frază în seara zilei de 27 martie, când în liniștea din Piața Sf. Petru, obișnuită mereu să întâmpine mulțimi de credincioși, a vorbit, având ca referință imaginea minunată a Evangheliei, unde în mijlocul unei furtuni Isus se odihnește liniștit la pupa și discipolii trăiesc frica de ceea ce se întâmplă.

Papa Francisc a vorbit cu bunul Dumnezeu, cu aceeași atitudine a ucenicilor din acea vreme, dar mai ales făcând același apel din inimă: „Trezește-te, Doamne”. Această implorare ne aparține pentru că acum suntem toți pe aceeași barcă, uniți de o vicisitudine umană care vorbește despre viața fiecăruia dintre noi.

Suntem pe aceeași barcă, și ceea ce se întâmplă unește din ce în ce mai mult, pentru că reunește familiile, recuperează relațiile, unește populațiile, rupe frontierele istoric ridicate, reunește credințele religioase, caută reconcilierea între oameni, până la suspendarea conflictelor mari și mici, așa cum se întâmplă acum.

Suntem pe aceeași barcă, pentru că în acest moment întreaga lume este o barcă, „prinsă nepregătită de o asemenea furtună”, dar, în același timp, care dă o lecție de viață de care nu ne putem lipsi, „suntem toți chemați să vâslim împreună“.


Este o lecție puternică, pentru că își recunoaște martirii, pentru că există întotdeauna un preț de plătit, iar acest lucru trebuie să ne facă să gândim. Este o lecție care ne permite să cunoaștem valoarea sacrificiului și dedicarea totală a celor care activează pe prima linie. Este o lecție puternică care ne permite să reevaluăm generozitatea și dăruirea celor care își părăsesc casele și țările pentru a merge în altă parte și a lupta profesionist împotriva acestui rău întunecat.

Dar există și lecții minunate care provin din familie: copiii care trăiesc senin în acest timp de limitare, chiar dacă sunt obișnuiți să își trăiască libertățile și, de asemenea, fără limite; ca și alte aaspecte care au redescoperit frumusețea de a fi împreună și de a construi zile de împărtășire cu dragoste și creativitate.

Când totul se va termina, și sperăm că în curând, pentru că am cerut bunului Dumnezeu să se trezească, va trebui să nu facem greșeala de a anula toate acestea sau de a înscrie evenimentele actuale într-o carte de istorie, pentru a ne relua apoi viața noastră sălbatică și indiferentă.

„Furtuna ne-a expus vulnerabilitatea, a spus Papa Francisc, așa că va trebui să pornim de la această experiență dificilă și dureroasă pentru a da o față diferită modului nostru de viață”.

Mons. Cesare Lodeserto