"Am vorbit cu toată francheţea, ca fraţi. Am simţit o bucurie interioară...".

Papa Francisc este fericit pentru întâlnirea cu Chiril. Şi în pofida oboselii zilei şi a ceea ce-l mai aşteaptă (douăzeci şi trei de kilometri la Ciudad de Mexico cu papamobilul descoperit salutând mulţimea), a voit să vină imediat ca să-i întâlnească pe jurnalişti în spatele avionului care se îndrepta spre Mexic. "Cred că aveţi de lucru cu declaraţia toată noaptea şi chiar şi mâine. Dar voiam să vă spun sentimentele mele".

Înainte de toate, a explicat papa Francisc, "sentimentul de primire şi de disponibilitate al preşedintelui Raul Castro. Eu vorbisem cu el despre această întâlnire data trecută", adică în timpul călătoriei în Cuba din septembrie, "şi el a făcut totul pentru a organiza...". Cuvinte care confirmă lunga pregătire care în mare secret a dus la realizarea îmbrăţişării istorice.

"Cu Chiril a fost o conversaţie de fraţi, cu puncte clare, care ne preocupă pe amândoi. Am vorbit cu toată francheţea. Eu m-am simţit în faţa unui frate şi el mi-a spus acelaşi lucru. Doi episcopi care vorbesc despre situaţiile din Bisericile lor, despre situaţiile din lume, despre războaie... care acum riscă să nu mai fie atât «pe bucăţi», ci să implice tot; despre situaţiile ortodoxiei, despre apropiatul sinod panortodox".

"Eu simţeam o bucurie interioară - a spus pontiful - care era chiar de la Domnul. Chiril vorbea liber şi eu la fel, se simţea bucuria. Traducătorii erau buni, a fost un colocviu între şase ochi: Chiril, eu, mitropolitul Hilarion şi cardinalul Koch şi cei doi traducători. Cu toată libertatea am vorbit noi doi, ceilalţi dacă se punea vreo întrebare".

Francisc a spus că în timpul întâlnirii "s-a făcut un program de posibile activităţi în comun, pentru că unitatea se face mergând. Dacă unitatea se face numai în studiu şi în teologie, va veni Domnul şi încă vom face acest studiu. Dar dacă unitatea se face mergând, Domnul când va veni ne va găsi pe drum". În sfârşit, papa Bergoglio a vorbit despre declaraţia comună: "Vor fi atâtea interpretări... Dar nu este politică, nu este sociologică. Este o declaraţie pastorală, inclusiv când se vorbeşte despre secularism şi despre manipulare biogenetică. Este o declaraţie pastorală a doi episcopi care s-au întâlnit ca fraţi. Eu am fost fericit... acum mă aşteaptă 23 de kilometri de papamobil descoperit".

 Andrea Tornielli, (Vatican Insider, 13 februarie 2016),

Traducere pr. Mihai Pătraşcu