Cu titlul „Papa Francesco LIFE. La mia storia nella Storia/Viața Papei Francisc. Istoria mea în Istorie”, Papa Francisc a publicat pentru prima dată istoria vieții sale, trasată prin evenimentele care au marcat omenirea în ultimii 80 de ani.
 
Suveranul Pontif împărtășește originile acelor idei pe care mulți le consideră îndrăznețe și care îi caracterizează pontificatul: de la declarațiile curajoase împotriva sărăciei și a distrugerii mediului înconjurător, până la îndemnurile directe adresate liderilor mondiali de a trasa o cale diferită în chestiuni precum dialogul dintre popoare, cursa înarmărilor și lupta împotriva inegalităților.
 
De la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial în 1939, când avea doar trei ani, până în prezent, Papa îi poartă pe cititori într-o călătorie prin viața sa. Vocea Papei, prin memoriile sale personale, alternează cu cea a unui narator care, în fiecare capitol, reconstruiește realitatea istorică în care acestea sunt plasate. 
 
Papa explică și motivele care l-au împins să scrie această carte: „LIFE vede lumina zilei pentru ca, mai ales generația tânără, să asculte vocea unui bătrân și să reflecteze asupra a ceea ce a trăit planeta noastră, pentru a nu repeta greșelile trecutului. Ajunși la o anumită vârstă, este important, chiar și pentru noi înșine, să redeschidem cartea amintirilor și să facem rememorări: să învățăm privind înapoi în timp, să redescoperim lucrurile care nu sunt bune, lucrurile toxice pe care le-am trăit împreună cu păcatele pe care le-am comis, dar și să retrăim tot ceea ce Dumnezeu ne-a trimis ca fiind bun. Este un exercițiu de discernământ pe care ar trebui să îl facem cu toții, înainte de a fi prea târziu!”
 
Începând cu 19 martie 2024, cartea va fi disponibilă, inițial în limba italiană.
 
Lectură plăcută prin viața Papei.

C. L.