Cu ocazia rugăciunii ecumenice pentru pace, în Bazilica „Sfânta Maria în Aracoeli”, a avut loc întâlnirea inter-religioasă „Nimeni nu se salvează de unul singur – pace și fraternitate”, la care au participat reprezentanți ai tuturor religiilor, inclusiv patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I.

Catolici, ortodocși, protestanți, evrei, musulmani și budiști au făcut împreună „Rugăciunea pentru pace”.

Papa Francisc, în discursul său, a spus: „Toți suntem specialiști în a-i pune pe alții pe cruce numai ca să ne salvăm pe noi înșine. Isus, în schimb, se lasă pironit pe cruce ca să ne învețe să nu descărcăm răul asupra celorlalți”.

Și Sfântul Părinte a continuat: „Cât de ușor este să critici, să vorbești contra, să vezi răul în alții și nu în tine, până la a descărca vinovățiile asupra celor mai slabi și marginalizați!”.

„Lecția recentei pandemii, dară vrem să fim cinstiți, este conștiința de a fi o comunitate mondială care navighează în aceeași barcă, unde răul unuia este în dauna tuturor. Ne-am amintit că nimeni nu se salvează de unul singur, că ne putem salva numai împreună”, a spus Papa.

„Credincioșii au înțeles că diversitatea de religie nu justifică indiferența sau dușmănia. - a subliniat Papa - Mai mult, plecând de la credința religioasă se poate deveni artizani de pace și nu spectatori inerți la răul războiului și al urii. Religiile sunt în serviciul păcii și al fraternității”.

Papa Francisc a venit la eveniment purtând o mască albă și este prima dată când în cadrul unei celebrări publice Sfântul Părinte poartă masca.

C. L.