În timpul tradiționalei întâlniri cu credincioșii din Piața „Sfântul Petru” din Roma, duminică, 1 octombrie 2023, Papa Francisc a fost însoțit de cinci copii, pentru a prezenta inițiativa „Să învățăm de la băieți și fetițe”. 
 
Erau cinci copii care reprezentau cele cinci continente, iar Papa i-a dorit alături de el pentru a prezenta inițiativa care va avea loc în după-amiaza zilei de 6 noiembrie 2023, în Aula „Paul al VI-lea”, cu tema: „Să învățăm de la băieți și fetițe”. 
 
Evenimentul este patronat de Dicasteriul pentru Cultură și Educație. 
 
Va fi o întâlnire deschisă copiilor din întreaga lume, care vor putea astfel să-i învețe pe toți claritatea relațiilor. „Dragi copii și voi toți, aștept să învăț și eu de la voi”, a spus Papa. 
 
Este, așadar, o întâlnire foarte așteptată, mai ales de către copii, care pregătesc desene, cântece și poezii. Dar și Papa Francisc își exprimă interesul pentru acest eveniment, numindu-se bunicul lumii care se întâlnește cu copiii. 
 
Va fi o întâlnire pentru a manifesta visul nostru, al tuturor: „să ne întoarcem la sentimente la fel de pure ca ale copiilor. Pentru că cel care este pur ca un copil aparține împărăției lui Dumnezeu. Copiii ne învață claritatea relațiilor, primirea spontană a străinilor și respectul pentru întreaga Creație. Dragi copii și voi toți, aștept cu nerăbdare să învăț și eu de la voi!” 
 
Inițiativa este un preludiu la lansarea cărții „Enciclica copiilor. Reeducarea lumii adulților”, a cărei prefață a fost scrisă de Papa Francisc. 
 
Va fi o sărbătoare cu mulți copii, cuceriți de zâmbetul, căldura și cuvintele Papei Francisc, care va putea astfel să transmită puritatea acestei întâlniri tuturor adulților.

C. L.