26.09.2018, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a transmis miercuri un mesaj de încurajare a catolicilor chinezi pentru a lucra în vederea reconcilierii și comuniunii în contextul acordului dintre Vatican și China pe tema numirii Episcopilor. În mesajul publicat pe 26 septembrie, Pontiful oferă câteva reflecții asupra acordului, precum și câteva sfaturi spirituale și pastorale pentru perioada nouă care începe.

„În ultima vreme au circulat atâtea opinii opuse cu privire la prezentul și, mai ales, cu privire la viitorul comunităților catolice din China. Sunt conștient că un atare vârtej de opinii și de considerații poate că a creat multă încurcătură, provocând în multe inimi sentimente opuse”, admite Sfântul Părinte. Și asigură în continuare: „Din partea mea, am privit mereu la China ca la o țară bogată în mari oportunități și la poporul chinez ca artizan și păzitor al unui inestimabil patrimoniu de cultură și de înțelepciune, care s-a rafinat rezistând adversităților și integrând diversitățile și care, nu întâmplător, încă din timpurile antice a intrat în contact cu mesajul creștin.”

Acordul provizoriu, se amintește în mesaj, este rodul unui proces început încă sub Papa Ioan Paul al II-lea și continuat de Papa Benedict al XVI-lea. „Prin acest parcurs, Sfântul Scaun nu avea – și nu are – în suflet decât să realizeze finalitățile spirituale și pastorale proprii ale Bisericii, adică să susțină și să promoveze vestirea Evangheliei și să obțină și să păstreze unitatea deplină și vizibilă a comunității catolice din China.” Pontiful amintește că situația politică a dus la apariția unei Biserici clandestine, subliniind însă că „fenomenul clandestinității […] nu face parte din normalitatea vieții Bisericii”. Explică apoi că, după multă rugăciune, a luat decizia să îi recunoască pe cei șapte Episcopi chinezi consacrați ilegitim și să îi primească în comuniune deplină cu Scaunul Apostolic – astfel în China nu mai există Episcopi catolici care să nu fie în comuniune cu Papa.

„Invit pe toți catolicii chinezi să devină artizani ai reconcilierii”, mai scrie Papa. „Acordul provizoriu semnat cu autoritățile chineze, deși se limitează la câteva aspecte ale vieții Bisericii și este în mod necesar perfectibil, poate contribui – la rândul său – la scrierea unei pagini noi a Bisericii Catolice din China. El, pentru prima dată, introduce elemente stabile de colaborare între autoritățile statului și Scaunul Apostolic, cu speranța de a asigura comunității catolice buni păstori.” Și adresează un apel concret Episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor laici chinezi: să caute candidați buni pentru episcopat, subliniind că „nu este vorba de a numi funcționari pentru gestionarea problemelor religioase, ci de a avea păstori autentici după inima lui Isus, angajați să lucreze generos în slujba poporului lui Dumnezeu, în special a celor mai săraci și a celor mai slabi”.

În mesaj se subliniază că acordul nu poate aduce roade dacă nu e însoțit de „o profundă angajare de reînnoire a atitudinilor personale și a comportamentelor ecleziale”. Papa face apel la reconciliere, iar cetățenilor catolici chinezi le cere să fie buni cetățeni. Un cuvânt special este adresat tinerilor, în contextul apropiatului Sinod dedicat lor. „Nu vă fie frică să ascultați glasul (Domnului) care vă cere fraternitate, întâlnire, capacitate de dialog și de iertare, și spirit de slujire, în pofida atâtor experiențe dureroase din trecutul recent și a rănilor încă deschise. […] Mergeți împotriva curentului și rămâneți tari în Domnul.”

Papa se adresează apoi și catolicilor din afara Chinei, făcând un apel la rugăciune: „Iubiți frați și surori din Biserica universală, toți suntem chemați să recunoaștem printre semnele din timpurile noastre ceea ce se întâmplă astăzi în viața Bisericii din China. Avem o misiune importantă: să însoțim cu o rugăciune ferventă și cu prietenie fraternă pe frații noștri și surorile noastre din China.” Iar mesajul se termină cu o rugăciune concretă propusă tuturor, adresată Mariei: „Mamă a cerului, ascultă glasul fiilor tăi, care cu umilință invocă numele tău. Fecioară a speranței, ție îți încredințăm drumul credincioșilor din nobilul ținut din China. Te rugăm să prezinți Stăpânului istoriei suferințele și trudele, implorările și așteptările credincioșilor care te roagă, o, Regină a cerului! […] Marie, ajutorul creștinilor, pentru China îți cerem zile de binecuvântare și de pace. Amin!”

Sursa: https://www.catholica.ro/

Mihail Țurcanu