La finalul audienței generale, acordată în fiecare miercuri credincioșilor veniți la Roma, Papa Francisc a făcut din nou apel la încetarea conflictului din Ucraina. Papa a spus: „Cu acest salut adresat copiilor, ne întoarcem la monstruozitatea războiului și ne reînnoim rugăciunile pentru ca această cruzime sălbatică a războiului să fie oprită”.
 
După cum au raportat surse oficiale din Ucraina, cel puțin 144 de copii au murit în urma conflictului, iar aproape jumătate dintre victime au fost la Kiev. Potrivit datelor publicate de Unicef, cel puțin 4,3 milioane de copii sunt strămutați: peste 1,8 milioane de copii au ajuns în țările vecine ca refugiați, iar 2,5 milioane sunt strămutați în interiorul țării. „Războiul a provocat una dintre cele mai rapide deplasări de copii pe scară largă de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat directorul general al Unicef.
 
„În această ultimă parte a Postului Mare - a spus Papa Francisc - să privim la Crucea lui Cristos, expresia cea mai înaltă a iubirii lui Dumnezeu, și să ne străduim să fim mereu aproape de cei care suferă, de cei care sunt singuri, de cei slabi, care suferă de violență și nu au pe nimeni care să-i apere”.
 
Chiar și înainte de izbucnirea conflictului, Sfântul Părinte insistă și revine deseori asupra acestui subiect, invocând darul păcii și al încetării conflictelor. În același timp, în diferite moduri și cu diferite ocazii, nu a ezitat în a fi prezent alături de poporul ucrainean prin disponibilitatea personală de a oferi resurse financiare, transport urgent, produse alimentare și echipamente medicale.

C. L.

Sursa foto: Vatican News