Odată cu prezența Papei Francisc la Budapesta, s-a încheiat Congresul Euharistic Internațional, unde a fost așteptat[ o mulțime mare, peste o sută de mii de credincioși și într-o frumoasă zi însorită.

În Piața Eroilor, Papa Francisc a prezidat sfânta Liturghie, în prezența patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu, căruia Episcopul Romei i-a adresat un mesaj de salut.

În predica sa, Papa a reamintit valoarea fraternității pentru a depăși ura, antisemitismul și încarcerările, cu invitația de a fi deschiși „la noutatea scandaloasă a lui Dumnezeu răstignit și înviat”, „Pâine împărțită pentru alții”. Și, de asemenea, în întâlnirea cu episcopii maghiari, Papa a cerut să arate fața primitoare a Bisericii, în special față de migranți.

„Crucea nu este niciodată la modă”, este fraza care ne invitâ să ne distanțăm de o religiozitate „care prosperă pe ritualuri și repetări”. În cadrul rugăciunii Angelus, episcopul Romei a precizat în continuare conceptul: „Crucea, înfiptă în pământ, pe lângă faptul că ne invită să ne înrădăcinăm bine, ridică și întinde brațele către toată lumea: ne îndeamnă să păstrăm: ne îndeamnă să păstăm rădăcinile noastre ferme, dar fără îngrădiri; să tragem din izvoare, deschizându-le setei timpului nostru ". De aici și urarea sa: întemeiată și deschisă, înrădăcinată și respectuoasă”.

Papa Bergoglio, adresându-se reprezentanților consiliului ecumenic al Bisericilor și al unor comunități evreiești din Ungaria, a luat ca exemplu imaginea Podului cu Lanțuri care leagă cele două părți ale Budapestei: „ Este susținut de lanțuri mari formate din multe inele. Suntem aceste legături și fiecare legătură este fundamentală, de aceea nu mai putem trăi în suspiciune și ignoranță, distanți și în discordie: Așa trebuie să fie legăturile dintre noi. Este necesar să ne angajăm, să promovăm împreună o educație în fraternitate, astfel încât ura care vrea să o distrugă să nu prevaleze”.

Întâlnirea cu președintele Republicii Ungare a avut loc conform programului planificat, într-o atmosferă cordială. Printre diversele subiecte discutate, au fost rolul Bisericii în țară, angajamentul de a proteja mediul, apărarea și promovarea familiei. La rândul său, premierul maghiar i-a cerut Papei Francisc să nu lase să piară Ungaria creștină.