În timpul celebrării euharistice din Bazilica Sfântul Petru la încheierea primei etape a sinodului, predica Papei Francisc a fost un punct de referință pentru drumul care va urma în așteptarea celei de-a doua etape în octombrie 2024.
 
Papa Francisc a vorbit despre o nouă explozie de iubire la încheierea acestei adunări sinodale: „Dar cum să traducem această explozie de iubire? Vă propun două verbe, două mișcări ale inimii asupra cărora aș vrea să reflectăm: a adora și a sluji. Iubirea lui Dumnezeu se face prin adorație și slujire”.
 
Ce a vrut să spună Suveranul Pontif prin primul verb „a adora”: „A iubi înseamnă a adora. Adorarea este primul răspuns pe care îl putem oferi iubirii gratuite, iubirii surprinzătoare a lui Dumnezeu... Adorându-l, ne redescoperim liberi. Iată de ce, în Scriptură, iubirea pentru Domnul este adesea asociată cu lupta împotriva oricărei idolatrii. Cine se închină lui Dumnezeu respinge idolii, pentru că, în timp ce Dumnezeu eliberează, idolii înrobesc”.
 
Al doilea verb indicat de Papa Francisc este „a sluji”: „A iubi înseamnă a sluji. În marea poruncă, Cristos îi unește pe Dumnezeu și pe aproapele, pentru ca aceștia să nu fie niciodată separați. Nu există o experiență religioasă care să fie surdă la strigătul lumii. Nu există iubire de Dumnezeu fără implicare în grija față de aproapele, altfel se riscă fariseismul”. 
 
Aceasta este Biserica invocată de urmașul lui Petru: „Să fie o Biserică de adorație și o Biserică de slujire, care spală picioarele omenirii rănite, însoțește drumul celor fragili, slabi și abandonați, merge cu gingășie în întâmpinarea celor mai săraci”.
 
„Aceasta este, frați și surori, Biserica la care suntem chemați să visăm: o Biserică slujitoare a tuturor, slujitoare a celor din urmă. O Biserică ce nu cere niciodată o dovadă de bună purtare, dar care primește, slujește, iubește și iartă. O Biserică cu ușile deschise care să fie un port de milostivire”.”.
 
Ne aflăm la o zi după încheierea primei etape a Sinodului, așa că este necesar să primim ceea ce adunarea a propus spre reflecție și să ducem mesajul înapoi în comunități, pentru ca reflecția să continue și mai ales să continue ceea ce Papa a numit „conversație în Duhul Sfânt” și care ne-a permis să „experimentăm prezența tandră a Domnului și să descoperim frumusețea fraternității”. 
 
Papa Francisc privește acum înainte și simte responsabilitatea de a conduce Biserica în procesul viitor: „Astăzi nu vedem rodul complet al acestui proces, dar cu clarviziune putem să ne uităm la orizontul care se deschide în fața noastră: Domnul ne va călăuzi și ne va ajuta să fim o Biserică mai sinodală și mai misionară, care îl adoră pe Dumnezeu și slujește femeilor și bărbaților din timpul nostru, ieșind ca să ducem tuturor bucuria consolatoare a Evangheliei”.

C. L.

Sursa foto: Vatican News