Papa Francisc a primit vizita diaconilor permanenți ai Diecezei de Roma, împreună cu familiile lor, și le-a adresat o reflecție profundă asupra slujirii diaconatului.
 
Pontiful a ținut să explice un aspect în discursul său: „Diaconii nu vor fi jumătate de preoți, nici ministranți de lux, pe acel drum nu se merge, ci se slujește cu grijă, pentru ca nimeni să nu fie exclus și iubirea Domnului să atingă concret viața oamenilor”. De asemenea, el le-a prezentat ca model al diaconului figura sfântului Francisc, care în viața sa a rămas diacon și nu a vrut să fie preot, vorbind despre un angajament de a da „altora apropierea lui Dumnezeu fără să se impună, slujind cu smerenie și bucurie”.
 
Care sunt așteptările Papei Francisc de la diaconii permanenți: „În primul rând, mă aștept să fiți umili. În al doilea rând, mă aștept să fiți soți buni și buni tați. Zâmbiți, fiind deschiși familiei cu generozitate. În cele din urmă, mă aștept să fiți santinele: nu numai că știți cum să-i vedeți pe cei de departe și săraci – acest lucru nu este atât de dificil –, ci să ajutați comunitatea creștină să-l vadă pe Isus în săraci și marginalizați, în timp ce el bate la ușile noastre prin ei”.
 
„Am citit cu atenție – a spus PS Anton Coșa – acest mesaj al papei și l-am împărtășit și unor colaboratori, deoarece conține învățături foarte importante. Gândurile mele în acest moment se adresează celor doi laici, care sunt astăzi lectori și care se pregătesc să devină diaconi permanenți, astfel încât să înțeleagă faptul că, pe lângă formarea teologică pe care o urmează, există și o conștientizare a spiritului de slujire, care este «ființa diaconatului»”.
 
În prezent, în Dieceza de Chișinău, doi laici sunt instruiți pentru a deveni diaconi permanenți: Nicolai Ianușevschi și Andrei Bolocan. De asemenea, episcopia a avut în trecut doi diaconi: Peter Coates, care a trecut la casa Tatălui aproximativ un an în urmă, și Edgar Vulpe, care este acum încardinat în Dieceza de Dijon (Franța).

C. L.