„Iubiţi fraţi şi surori. Mă gândesc la voi şi mă rog pentru voi”. 
 
Așa începe scrisoarea adresată de Papă catolicilor din Orientul Mijlociu, în ziua comemorării atacului terorist din Israel, pentru care Sfântul Părinte a convocat o Zi de rugăciune și post pentru pace.
 
„Doresc să ajung la voi în această zi tristă”, dă asigurări Papa Francisc, „În urmă cu un an a izbucnit fitilul urii; nu s-a stins, ci s-a deflagrat într-o spirală de violenţă, în incapacitatea ruşinoasă a comunităţii internaţionale şi a ţărilor mai puternice de a face să tacă armele şi de a pune capăt tragediei războiului. Sângele curge, curg lacrimile; furia creşte, împreună cu voinţa de răzbunare, în timp ce pare că pe puţini îi interesează ceea ce este mai de folos şi ceea ce vor oamenii: dialog, pace.”.
 
„Nu încetez să repet că războiul este o înfrângere, că armele nu construiesc viitorul, ci îl distrug, că violenţa nu aduce niciodată pace”. Acesta este apelul Suveranului Pontif.
 
„Mulţumesc pentru ceea ce sunteţi, mulţumesc pentru că voiţi să rămâneţi în ţinuturile voastre, mulţumesc pentru că ştiţi să vă rugaţi şi să iubiţi în pofida a orice. Sunteţi o sămânţă iubită de Dumnezeu”. 
 
În cuprinsul scrisorii, Papa explică de ce i-a chemat pe toți, la aniversarea atacului terorist asupra Israelului, să trăiască o zi de rugăciune și post: „Astăzi oamenii nu ştiu să găsească pacea şi noi, creştinii, nu trebuie să încetăm s-o cerem de la Dumnezeu”.
 
„Sunt cu voi, forţaţi să părăsiţi casele voastre, să abandonaţi şcoala şi locul de muncă, să mergeţi în căutarea unei destinaţii pentru a scăpa de bombe”. 
 
„Sunt cu voi, mame, care vărsaţi lacrimi privindu-i pe copiii voştri morţi sau răniţi, ca Maria văzându-l pe Isus; cu voi, cei mici care locuiţi în marile ţinuturi din Orientul Mijlociu, unde stratagemele celor puternici vă iau dreptul de a vă juca”. 
 
„Sunt cu voi, cărora vă este frică să vă ridicaţi privirea în sus, pentru că din cer plouă foc”.
„Sunt cu voi, care nu aveţi glas, pentru că se vorbeşte atât de mult despre planuri şi strategii, dar puţin despre situaţia concretă a celor care îndură războiul, pe care cei puternici o fac altora; însă asupra lor ameninţă investigaţia inflexibilă a lui Dumnezeu”. 
 
„Sunt cu voi, însetaţi de pace şi de dreptate, care nu capitulaţi în faţa logicii răului şi în numele lui Isus «îi iubiţi pe duşmanii voştri şi vă rugaţi pentru cei care vă prigonesc»”. 

C. L.

Sursa foto: Vatican News