Celebrarea celei de-a 55-a ediție a Zilei Mondiale a Comunicațiilor va avea loc la 16 mai, dar Papa Francisc a ales comemorarea sfântului Francisc de Sales, patron al jurnaliștilor, pentru a transmite mesajul său tradițional, care este un îndemn la reevaluarea comunicării ca o adevărată întâlnire cu oamenii.
În mesaj, al cărui text complet poate fi găsit pe site-ul www.vatican.va, Papa Francisc denunță riscul informațiilor din ce în ce mai puțin reale și mai îndepărtate de adevăr și de viața concretă a oamenilor, vorbind despre „ziare fotocopie sau în ştiri tv şi radio şi site-uri web în mod substanţial egale, unde genul investigaţiei şi a reportage pierd spaţiu şi calitate în folosul unei informaţii preconfecţionate”.
Este vorba de „a fi alături de oameni, de a-i asculta, de a culege sugestii”, adaugă pontiful. Aceasta înseamnă să te miști și să încerci să înțelegi ce se întâmplă cu adevărat, la fel cum a făcut Domnul în relația cu primii discipoli. Nu întâmplător titlul mesajului este: „Vino şi vezi!” (In 1,46).
Papa Francisc subliniază, de asemenea, curajul multor jurnaliști care nu se tem să meargă acolo unde nu merge nimeni, oferind ochilor lumii abuzurile suferite de minorități, fețele sărăciei uitate, nedreptățile împotriva celor care nu se pot apăra.
Papa nu omite să amintească de răspândirea știrilor și manipulărilor false, mai ales atunci când datoria de discernământ și verificare este uitată: „Toţi suntem chemaţi să fim martori ai adevărului: să mergem, să vedem şi să împărtăşim.”.
În comunicare „nimic nu poate înlocuit vreodată complet faptul de a vedea personal. Unele lucruri se pot învăţa numai experimentându-le. De fapt, nu se comunică numai prin cuvinte, ci cu ochii, cu tonul vocii, cu gesturile ... Evanghelia s-a răspândit în lume graţie întâlnirilor de la persoană la persoană”.
C. L.