A fost publicat Mesajul Papei pentru cea de-a XXIX-a ediție a Zilei Mondiale a Bolnavului, care va fi sărbătorită pe 11 februarie, în în ziua comemorării sfintei Fecioare de la Lourdes.
Tema reflecției Papei Francisc este „Relația de încredere la baza îngrijirii bolnavilor” și are ca referință un pasaj din Evanghelia după Matei: „Unul este învăţătorul vostru, iar voi toţi sunteţi fraţi!” (Mt 23, 8).
Textul ia în considerare pandemia actuală și boala care seamănă durerea și moartea, pentru care Papa Francisc reamintește importanța relației cu cei bolnavi, care trebuie să fie manifestarea „coerenței dintre credința mărturisită și cea trăită real”. Trebuie să înlăturăm riscul, spune Papa, de a cădea în gravul „rău al ipocriziei”, „care produce efectul de a ne împiedica să înflorim în calitate de copii ai Tatălui unic, chemați să trăim o fraternitate universală”.
În fața greutăților fratelui și surorii noastre, „Isus oferă un model de comportament care este complet opus ipocriziei. El îndeamnă să ne oprim, să ascultăm, să stabilim o relație directă și personală cu celălalt, să fie simțită empatia și emoția pentru el sau ea, să ne lăsăm implicați în suferința sa până la preluarea sarcinii de a-l sluji” (cf. Lc 10: 30-35).
„Actuala pandemie a scos la iveală numeroase insuficiențe în sistemele de sănătate și lipsa asistenței persoanelor bolnave – amintește Papa, adresându-se și autorităților statale – resursele trebuie investite în îngrijirea și asistența persoanelor bolnave”.
În același timp, „pandemia a evidențiat, de asemenea, devotamentul și generozitatea lucrătorilor din domeniul sănătății, voluntarilor, preoților, persoanelor consacrate, care, cu profesionalism, simțul responsabilității și iubirea aproapelui au ajutat, au îngrijit, au mângâiat și au slujit mulți bolnavi și familiile lor”.
Papa a reamintit importanța apropierii de cei care suferă, numind-o „un balsam prețios, care oferă sprijin și consolare celor ce suferă de boli. În calitate de creștini, trăim proximitatea ca expresie a iubirii lui Isus Cristos, ca bunul samaritean, care cu compasiune s-a făcut aproape de fiecare ființă umană, rănită de păcat”.
Concluzia mesajului este o sinteză a tot ce s-a spus: „O societate este cu atât mai umană cu cât știe să aibă grijă de membrii săi fragili și suferinzi și știe să o facă cu eficiență animată de iubirea frățească”.
C. L.