Cu ocazia întâlnirii duminicale cu credincioșii în Piața „Sfântul Petru” din Roma, Papa Francisc a atras atenția asupra conflictului dintre israelieni și palestinieni, care aduce moartea și distrugerea.
 
„Urmăresc cu vie îngrijorare ceea ce se întâmplă în Țara Sfântă. În aceste zile, ciocniri armate violente între Fâșia Gaza și Israel au început să predomine și riscă să degenereze într-o spirală de moarte și distrugere. Numeroase persoane au fost rănite și foarte mulți oameni nevinovați au murit. Printre ei sunt copii, iar acest fapt este teribil și inacceptabil. Moartea lor este semn că nu se vrea construirea, ci distrugerea unui viitor. Totodată, valul crescând de ură și violență care cuprinde diferite orașe din Israel este o rană gravă adusă fraternității și coexistenței pașnice dintre cetățeni, o rană care va fi greu de închis dacă nu există o deschidere imediată la dialog. Mă întreb: ura și răzbunarea unde vor duce? Chiar ne gândim că putem construi pacea distrugându-l pe celălalt? În numele lui Dumnezeu care a creat toate ființele umane egale în drepturi, obligații și demnitate, și le-a chemat la conviețuire ca frați între ei (cf. Documentul despre Fraternitatea Umană), fac apel la calm și, celor care dețin responsabilitatea, la încetarea zăngănitului armelor ca să parcurgă căile păcii, inclusiv cu ajutorul Comunității internaționale. Să ne rugăm fără încetare pentru ca israelienii și palestinienii să poată găsi calea dialogului și a iertării, să fie răbdători constructori ai păcii și dreptății, deschizându-se, pas cu pas, la o speranță comună, la o coexistență între frați”.
 
Pontiful a invocat în mod clar voința internațională în căutarea unei păci durabile, care este necesară pentru ca cei mai slabi să nu fie cei care, ca întotdeauna, plătesc prețul mai mare al conflictului.
 
Zilele trecute, Patriarhia Latină de Ierusalim amintise deja, într-un comunicat. că Ierusalimul „este un oraș sacru pentru cele trei religii monoteiste și, în baza dreptului internațional și a rezoluțiilor relevante ale Națiunilor Unite, tot un oraș în care poporul palestinian, alcătuit din creștini și musulmani, are același drept de a-și construi un viitor bazat pe libertate, egalitate și pace. Prin urmare, cerem un respect absolut pentru status quo-ul Locurilor Sfinte, inclusiv a complexului de moschei. Trebuie să protejăm caracterul special al Ierusalimului, chemat să fie inima credințelor abrahamice, un loc de rugăciune și întâlnire, deschis tuturor și unde toți credincioșii și cetățenii, de orice credință și apartenență, se pot simți ca acasă, protejați și în siguranță”.

C. L.